Steklarni Hrastnik, članici skupine Vaider Group, je uspela industrijska proizvodnja steklenic premium segmenta z uporabo vodika kot energenta, kar je prva tovrstna komercialna uporaba vodika v industriji proizvodnje embalažnega stekla. Ob več kot 60% deležu vodika, uporabljenega za taljenje stekla, je Steklarna Hrastnik zmanjšala neposredni ogljični odtis taljenja za več kot 30% v primerjavi s standardnimi postopki.

Hrastnik, 12. december 2023 – Steklarni Hrastnik, članici skupine Vaider Group, je uspela industrijska proizvodnja steklenic premium segmenta z uporabo vodika kot energenta, kar je prva tovrstna komercialna uporaba vodika v industriji proizvodnje embalažnega stekla. Ob več kot 60% deležu vodika, uporabljenega za taljenje stekla, je Steklarna Hrastnik zmanjšala neposredni ogljični odtis taljenja za več kot 30% v primerjavi s standardnimi postopki. Z uspešno industrijsko uporabo in proizvodnjo z vodikom je podjetje utrdilo položaj vodilnega evropskega proizvajalca visokokakovostne steklene embalaže in pionirja na področju zelene transformacije v steklarski industriji.  

Dosežek predstavlja pomemben tehnološki in inovacijski mejnik, saj so obstajali pomisleki, da proizvodnja stekla takšne kakovosti ne bo mogoča in ekonomsko smotrna ob uporabi visokih deležev vodika kot energenta.  V Steklarni Hrastnik so to z lastnim razvojem sedaj ovrgli in tako potrdili, da je zamenjava zemeljskega plina, ki je tradicionalni energent v proizvodnem procesu, možna ter povsem v okviru obstoječih kakovostnih zahtev. 

»Nad 50% vodika v zmesi z zemeljskim plinom bistveno vpliva na lastnosti izgorevanja mešanice. Nam pa je uspela uporaba vodika na posameznih gorilnikih tudi vse do 100%. Povprečno smo ga za taljenje sicer uporabili 62%« je pojasnil Tilen Sever, direktor sektorja razvoja, tehnologije in inovacij. »Tudi izkoristek izgorevanja pri uporabi vodika je bil podoben kot pri zemeljskem plinu. Predvsem pa je ključno, da vodik ni imel bistvenega vpliva na bistrenje in razbarvanje stekla ter smo lahko zagotavljali kakovost proizvodov v okviru obstoječih tehnoloških mej,« je še dodal. 

Matevž Fazarinc, izvršni direktor Steklarne Hrastnik ob tem dodaja, da je »zmanjšanje ogljičnega odtisa že dalj časa eden naših osrednjih strateških ciljev. Uporabi vodika so predhodno sledili tudi drugi koraki, kot je recimo zmanjšanje deleža porabe zemeljskega plina na račun električne energije, proizvedene iz obnovljivih virov (fotovoltaika), v precejšnjem delu tudi iz lastne proizvodnje. Sedaj temu dodajamo še vodik, s čimer dokazujemo, da lahko v proizvodnih procesih resnično uvajamo alternativo za zmanjšanje uporabe fosilnih energentov.«   

V Steklarni Hrastnik že dalj časa opažajo povečan interes končnih kupcev po trajnostnih proizvodih, še posebej če ti učinkovito dopolnjujejo izjemno kvaliteto in estetski izgled steklenic. Omenjen trend prepoznavajo tudi strateški partnerji Steklarne Hrastnik in lastniki najbolj prestižnih blagovnih znamk, kar potrjuje, da bo zmožnost neprestanega inoviranja v smeri razogljičenja proizvodnje postajala ena od ključnih konkurenčnih prednosti v steklarski industriji. 

Zato je mag. Peter Čas, CEO Steklarne Hrastnik in Vaider Group prepričan, da »smo absolutno na pravi pot in zasluženo med vodilnimi proizvajalci premium steklene embalaže, ki ni samo izjemno kvalitetna in estetsko dovršena, ampak tudi najbolj trajnostna. Ta tržni položaj nam nikakor ni  podarjen. Zaslužili smo si ga s strateško načrtovano in uspešno izvedeno transformacijo steklarne pred leti, ciljnim in obsežnim investicijskim ciklom, trdim ekipnim delom in neprestanim inoviranjem. Vse to je pripeljalo do tega, da lahko danes s ponosom predstavljamo najboljše prakse trajnostne proizvodnje, premikamo mejnike v celotni branži in s tem tudi postavljamo nove trende. To so odlični temelji za nadaljnji uspešen razvoj skupine Vaider Group in Steklarne Hrastnik«.

V družbi načrtujejo, da bodo po uspešno izvedeni prvi komercialni proizvodnji steklene embalaže z uporabo vodika v letu 2024 sledile nove proizvodne serije za znane kupce. Prve ocene kažejo na to, da bi lahko delež nizkoogljične proizvedene steklene embalaže z uporabo vodika in drugih trajnostnih tehnologij v prihajajočih letih dosegal do 15 % celotne proizvodnje Steklarne Hrastnik.

O Steklarni Hrastnik:

Steklarna Hrastnik, članica skupine Vaider Group, s svojima dvema proizvodnima enotama v Hrastniku, je od leta 1860 ugleden globalni poslovni partner pri razvoju in proizvodnji vrhunske specialne steklene embalaže v najvišjem kakovostnem segmentu pijač. Izdelujejo tehnično najzahtevnejše izdelke iz enega najčistejših stekel na svetu. Na enem mestu ponujajo celovit nabor storitev – od ideje, oblikovanja, razvoja, proizvodnje steklenih izdelkov, grafični dizajn za dekoracijo in izvedbo dekoracije ter logistični servis. Pri tem zagotavljajo prilagodljivost, odzivnost ter odličnost storitev in rešitev po meri kupca.

Izdelki iz hrastniške steklarne so narejeni iz visokokakovostnega stekla in so popolnoma brez težkih kovin. Njihove izdelke, tako tiste pod lastno blagovno znamko Hrastnik1860 kot tiste, narejene po naročilu, odlikujejo slog, kakovost, raznolik design in mnoge druge inovativne, tudi nagrajene rešitve. So prejemniki mnogih priznanj in prestižnih nagrad, kot so nagrada Red Dot Design Award, German Design Award, German Innovation Award, Izvoznik leta 2023 in druge. Steklarna Hrastnik se ponaša tudi z EcoVadis platinastim odličjem 2023 za svoja prizadevanja na področju trajnosti, ki podjetje uvršča med najboljših top 1% proizvajalcev stekla.

VIR: Steklarna Hrastnik