Steklarna Hrastnik je podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo steklenic za žgane pijače, vina in vode.

Steklarna Hrastnik je podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo steklenic za žgane pijače, vina in vode. S svojim trajnostnim pristopom in vrhunsko kakovostjo stekla, so si prislužili naziv Izvoznik leta 2023. Ta prestižna nagrada je bila podeljena na 10. konferenci slovenskih izvoznikov, kjer so se srečali najboljša slovenska izvozna podjetja in ekonomski strokovnjaki.

Vodilni svetovni ponudnik steklenic
So eden od treh vodilnih svetovnih ponudnikov prestižnih steklenic za žgane pijače. Poleg tega izdelujejo tudi steklenice za premijska vina in vode. V zadnjih letih so dosegli izjemen uspeh, saj so povečali svojo prodajo za tri četrtine, kar je privedlo do izrazitega povečanja dobičkovne marže. S svojimi izdelki so prisotni na trgu v kar 60 državah, pri čemer je največji trg za njih Italija.

Trajnostni razvoj in inovativnost
V podjetju se zavezujejo k trajnostnemu razvoju svojega poslovanja. Njihov cilj je ustvarjati trende v industriji steklene embalaže. V zadnjih letih so vlagali v modernizacijo in avtomatizacijo proizvodnje, kar je privedlo do izboljšanja kakovosti izdelkov in optimizacije procesov. Poleg tega so tudi nosilci projekta CEDIT, ki uvaja najmodernejše sisteme povezovanja tehnologij v proizvodnji in preostalih procesih.

Rast prodaje in širitev na nove trge
V zadnjih letih je Steklarna Hrastnik dosegla izjemno rast prodaje. V letu 2022 so dosegli prodajo v višini 99,5 milijona evrov, kar je privedlo do povečanja dobičkovne marže EBIT. V prihodnjem letu načrtujejo še večjo rast prodaje in dobička iz poslovanja. Njihovi izvozni trgi so predvsem države članice EU, kjer ustvarijo 84% celotne prodaje. Poleg tega so izvozili tudi v ZDA, Združeno kraljestvo ter na Kubo, Armenijo, Gruzijo in Finsko.

Kakovostna steklenica z manjšim ogljičnim odtisom
Ponujajo najvišjo kakovost steklenic iz enega najčistejših stekel na trgu. Njihova stekla ne vsebujejo težkih kovin. Poleg tega so zagnali novo hibridno peč, ki deluje na električno energijo in zemeljski plin. V prihodnosti načrtujejo še večje zmanjšanje ogljičnega odtisa z uporabo vodika kot energenta za taljenje stekla. Vlagajo tudi v avtomatizacijo in digitalizacijo procesov proizvodnje.

Lastništvo in rast zaposlenih
Steklarna Hrastnik je del skupine Vaider Group, ki je lastnik tudi tovarne v Srbiji. Skupina si prizadeva povečati prihodke iz 100 milijonov evrov na 300 milijonov evrov v petih letih. Steklarna Hrastnik trenutno zaposluje nekaj več kot 600 ljudi, pri čemer so v zadnjem letu zaposlili 151 novih sodelavcev. V letošnjem letu načrtujejo še dodatno širitev zaposlovanja.

Povezovanje z blagovnimi znamkami
Sodelujejo z različnimi blagovnimi znamkami v žgani pijači, vinu in vodi. Njihovi kupci so tako lastniki blagovnih znamk kot distributerji steklenic. Ponujajo celosten pristop in podporo, ki vključuje idejo, oblikovanje, razvoj, proizvodnjo in dostavo. Poleg tega imajo tudi lastno kolekcijo steklenic Hrastnik1860, ki trenutno obsega že 32 različnih steklenic.

Priznanje Izvoznik leta 2023
So prejemnik nagrade Izvoznik leta 2023. To priznanje je rezultat izjemnega uspeha podjetja Steklarna Hrastnik pri povečanju prodaje in dobička iz poslovanja v zadnjih letih. Nagrado je prejel generalni direktor, mag. Peter Čas, ki je vodil podjetje skozi uspešno obdobje rasti in razvoja. Izvoznik leta 2023 je potrditev njihovega trdega dela, inovativnosti ter trajnostnega pristopa.

Zaključek
Steklarna Hrastnik je s svojo kakovostjo, inovativnostjo in trajnostnim razvojem postala vodilni svetovni ponudnik steklenic za žgane pijače, vino in vodo. S svojo rastjo prodaje in dobička iz poslovanja so si prislužili naziv Izvoznik leta 2023. Njihova zavezanost k visoki kakovosti in trajnostnemu razvoju jih postavlja na vrh industrije steklene embalaže. Steklarna Hrastnik je ponos Slovenije in vzor uspešnega podjetja.