V Štajerski gospodarski zbornici pozdravljamo hitro ukrepanje vlade pri pripravi ukrepov za pomoč ljudem in podjetjem na prizadetih območjih.

V Štajerski gospodarski zbornici pozdravljamo hitro ukrepanje vlade pri pripravi ukrepov za pomoč ljudem in podjetjem na prizadetih območjih. Zelo pomembno je, da je ukrepanje čim hitrejše in čim učinkovitejše, da lahko v največji možni meri pomaga prizadetim.

V ŠGZ ocenjujemo, da predlagani vladni ukrep, da se 14. avgust razglasi za dela prost dan ni dovolj domišljen in učinkovit, saj veliko število oseb ne bo imelo možnosti, da ta dan izkoristi za pomoč pri odpravljanju posledic poplav, prav tako verjetno ne bi bilo organizacijsko izvedljivo, da nekaj sto tisoč ljudi napotimo na prizadeta območja.

Zato predlagamo, da bi namesto dela prostega dne, uvedli dodatni delovni dan in bi se plačilo za ta dan namenilo za pomoč prizadetim, država pa bi se za ta dan odpovedala davkom in prispevkom iz naslova plač. Na ta način bi dosegli, da bi lahko veliko večje število delovno aktivnih državljanov dejansko solidarnostno pomagalo pomoči potrebnim in pomoč bi bila tudi učinkovitejša.

Veliko podjetij je zaradi poplav prizadetih do te mere, da je njihova dejavnost do odprave posledic neurij zaustavljena. Predlagamo, da se za ta podjetja uvede ukrep 100% subvencioniranja za čas čakanja na delo za zaposlene delavce v teh podjetjih.

Vlada s predlaganimi ukrepi, kljub gotovi dobronamernosti do prizadetih, dodatno obremenjuje podjetja in znižuje konkurenčnost že tako prizadetega slovenskega gospodarstva.

V prepričanju, da boste naše predloge preučili in jih upoštevali pri nadaljnih aktivnostih, vas lepo pozdravljamo!

PR - ŠGZ