Na koprskem sodišču je danes tožilka zatrdila, da je dokazni postopek potrdil obtožbe zlorabe prostitucije v novogoriškem klubu Marina. Predlagala je, da Sergeja Racmana obsodijo na 10,5, Jožeta Kojca in Dejana Šurbka na 10 in Vesno Ternovec na pet let zapora, povezanim gospodarskim družbam pa odvzamejo nezakonito pridobljenih 22,5 milijona evrov.

ponedeljek, 6.5.2024
Koper, 06. maja (STA) - Na koprskem sodišču je danes tožilka zatrdila, da je dokazni postopek potrdil obtožbe zlorabe prostitucije v novogoriškem klubu Marina. Predlagala je, da Sergeja Racmana obsodijo na 10,5, Jožeta Kojca in Dejana Šurbka na 10 in Vesno Ternovec na pet let zapora, povezanim gospodarskim družbam pa odvzamejo nezakonito pridobljenih 22,5 milijona evrov.

Klub Marina na Ajševici, kjer se je v času delovanja zvrstilo 532 prostitutk in 148.000 obiskovalcev, je bil bordel in ne velnes center, je v svoji zaključni besedi zatrdila tožilka specializiranega državnega tožilstva Maja Veber Šajn.

Po njenih besedah so Racman, Kojc in Šurbek izdelali in izpeljali poslovni načrt, kako služiti z organiziranjem prostitucije. Čeprav so se zavedali, da je v Sloveniji to prepovedano, so odprli lokal po vzoru kluba s prostitutkami v avstrijskem Beljaku, pri tem pa so dejansko dejavnost prikrivali pod krinko kluba za velnes in savno, je še dejala. Ternovec je imela po mnenju tožilstva manj premoženjske koristi, a je imela kot operativna vodja lokala tudi odločilno vlogo pri izvajanju dejavnosti.

S tem naj bi omenjeni zagrešili kaznivo dejanje zlorabe prostitucije v okviru hudodelske združbe. V Sloveniji prostitucija ni nezakonita, če pri tem sodelujeta samo dve osebi, čim ima od tega korist nekdo tretji, pa gre za zlorabo in kaznivo dejanje, je tožilka prepričevala sodni senat.

Klub Marina je lahko obratoval le zaradi tega, ker so bile v njem prostitutke, za to so bili vsi prihodki nezakoniti, je še ocenila. Izvedenci so izračunali 22,5 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. V to so vključeni prihodki družbe Cratos, ki je neposredno upravljala lokal, pa tudi drugih družb v lasti Racmana, Šurbka in Kojca, katerim je Cratos nakazoval denar za domnevno fiktivne storitve.

Obtoženci naj bi tudi izkoriščali slab ekonomski in socialni položaj prostitutk, večinoma Romunk, ki so bile zato v podrejenem položaju. To sicer ni bistveno pri dokazovanju kaznivega dejanja, je pa pomembno za višino kazni, je še zatrdila tožilka.

Obramba bo imela zaključno besedo na naslednjem naroku, 20. maja.

VIR: Tax Fin Lex