Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna, ki se mora ob preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja preoblikovati v delniško družbo, je v vmesnem času prešla pod pristojnost Agencije za zavarovalni nadzor (AZN).

torek, 9.1.2024
Ljubljana, 09. januarja (STA) - Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna, ki se mora ob preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja preoblikovati v delniško družbo, je v vmesnem času prešla pod pristojnost Agencije za zavarovalni nadzor (AZN). Ta se je v funkciji začasnega nadzornega sveta že seznanila z njenim likvidnostnim položajem.
Kot so danes sporočili iz AZN, se je strokovni svet AZN na ustanovni seji sestal v ponedeljek. Upravi Vzajemne je naložil, naj mu do prihodnje seje predloži načrte prestrukturiranja družbe, ki sledijo ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Upravi je naložil še predložitev ocene poslovanja v prihodnjih petih letih in podatkov o škodah iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja od julija do decembra 2023.

Strokovni svet AZN je ob tem za predsednika nadzornega sveta Vzajemne imenoval direktorja in predsednika strokovnega sveta AZN Gorazda Čibeja, za njegovo namestnico pa Mojco Majič. Nadzorni svet je imenoval nato člane svoje revizijske komisije. Ob tem so v AZN zagotovili, da bodo redno spremljali in nadzorovali poslovanje Vzajemne, ter da bodo svoje naloge pristojnosti izvajali v korist družbe, njenih zaposlenih in bodočih delničarjev.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je z letom 2024 nadomestil novi obvezni zdravstveni prispevek. Ob tem se mora zavarovalnica Vzajemna, ki je 93 odstotkov prometa ustvarila iz naslova dopolnilnega zavarovanja, v skladu z zakonom o njenem statusnem preoblikovanju preoblikovati v delniško družbo. Po tem zakonu je z letošnjim letom prenehal mandat skupščine in članom nadzornega sveta Vzajemne, družba pa je prešla pod pristojnost strokovnega sveta AZN.

Ker se Vzajemna z rešitvami zakona o statusnem preoblikovanju zavarovalnice ne strinja, je konec lanskega leta na ustavno sodišče vložila pobudo za presojo njegove ustavnosti ter predlog za začasno zadržanje izvajanja zakona z določitvijo načina izvršitve. V Vzajemni so prepričani, da zakon protiustavno posega v lastninsko pravico članic in članov Vzajemne ter v svobodno gospodarsko pobudo same družbe.

VIR: Tax Fin Lex