Reprezentativni združenji občin, Skupnost občin Slovenije (SOS) in Združenje občin Slovenije (ZOS), pozivata ministrstvo za zdravje, da iz usmeritev zdravstvene politike za 2024-2025 umakne smernico, ki preprečuje sklenitev pogodbe za programe z manj kot 0,2 tima. Kot opozarjajo, se na ta način zmanjšuje dostopnost do zdravstvenih storitev.

sreda, 13.12.2023
Ljubljana, 13. decembra (STA) - Reprezentativni združenji občin, Skupnost občin Slovenije (SOS) in Združenje občin Slovenije (ZOS), pozivata ministrstvo za zdravje, da iz usmeritev zdravstvene politike za 2024-2025 umakne smernico, ki preprečuje sklenitev pogodbe za programe z manj kot 0,2 tima. Kot opozarjajo, se na ta način zmanjšuje dostopnost do zdravstvenih storitev.

V usmeritvah zdravstvene politike je predvideno, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ne more skleniti pogodbe z izvajalcem za program, kjer ima izvajalec manj kot 0,2 tima.

V SOS opozarjajo, da ob tem ni določeno, da se takšni programi prenesejo na druge izvajalce zdravstvene dejavnosti, ki izvajajo program z večjim timom. Ocenjujejo, da bo to povzročilo zmanjšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev in posledično podaljšanje čakalnih dob, kar so označili za alarmantno.

Tudi v ZOS so izrazili zaskrbljenost in opozorili na zmanjševanje dostopnosti do zdravstvenih storitev. Izpostavili so, da je to nedopustno. "Nikakor se ne sme zmanjševati dostopnost do zdravstvenih storitev. Dokler so potrebe na terenu, je vsakršno ukinjanje ambulant nesprejemljivo," so poudarili.

O omenjeni tematiki je predsedstvo SOS prejšnji teden govorilo tudi na seji v Medvodah. Predsednik SOS Vladimir Prebilič pa je pojasnil, da so županje in župani enotni, "da je ta smernica nov nedopusten korak k centralizaciji države in k varčevanju na plečih najranljivejših skupin ljudi, ki ne bivajo v velikih centrih in že tako težje dostopajo do javnih storitev". Kot je v imenu županj in županov še izpostavil Prebilič, je to trend, ki ga je treba ustaviti.

V SOS so prepričani, da bi z uveljavitvijo omenjene smernice nedopustno ogrozili dostopnost, enakost in univerzalnost zdravstvenih storitev za zavarovane osebe, državljane oz. občanke in občane.

"Ljudi se z zmanjševanjem dostopnosti do storitev postavlja v neenakopraven položaj glede na to, kje živijo. Tisti v urbanih središčih bodo imeli na voljo storitev, tisti v bolj podeželskih okoljih pa ne. Slovenija je vse preveč centralizirana in še dodatna centralizacija je nesprejemljiva," so navedli v ZOS. Po njihovem mnenju se bodo ravno v urbanih okoljih začele čakalne dobe znova podaljševati.

Obe združenji ministrstvo pozivata, naj omenjeno smernico umakne. V SOS predlagajo, naj se v skladu s sprejeto smernico s soglasjem izvajalcev zagotovi program v obsegu 0,2 tima s širitvijo programa ali možnostjo prestrukturiranj znotraj obstoječih pogodbeno dogovorjenih programov z ZZZS.

V ZOS ministrstvo pozivajo k ponovni preučitvi možnosti rešitev delovanja ambulant ter pozivajo k dialogu z zdravstvenimi domovi. Ob tem so poudarili, da so za vse programe, ki se jih namerava ukiniti, zagotovljeni prostori in oprema. Za zagotovitev tega pa so bile potrebne investicije.

Časnik Delo danes piše, da omenjena smernica za Zdravstveni dom Idrija na primer pomeni, da bodo izgubili tri programe, med njim dva zelo pomembna za občini Idrija in Cerkno ter bližnjo okolico, in sicer rentgen in razvojno ambulanta za zgodnjo obravnavo otrok. Skupno pa je po podatkih ZZZS v državi takšnih 238 ambulant, še navaja časnik.

VIR: Tax Fin Lex