Sistem subvencionirane študentske prehrane, kot ga poznamo danes, po mnenju ŠD Iskra in Študentske fronte ni več sistem, ki bi zagotavljal primerno prehrano za študente.

sreda, 11.10.2023
Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Sistem subvencionirane študentske prehrane, kot ga poznamo danes, po mnenju ŠD Iskra in Študentske fronte ni več sistem, ki bi zagotavljal primerno prehrano za študente. Njegove številne pomanjkljivosti so predstavili v pismu, v katerem predvsem predlagajo alternativo v obliki javnih in neprofitnih menz. Slednje podpira tudi pristojno ministrstvo.

V javnem pismu Študentsko društvo (ŠD) Iskra in Študentska fronta, katerima se pridružuje poslanski klub Glas, opozarjajo na upad koriščenja študentskih bonov, kar po njihovem mnenju kaže na to, da ureditev ne služi svojemu osnovnemu namenu - vsakodnevnemu nudenju zdravih obrokov, ki so dostopni vsem študentom. Poleg tega sistem študentske prehrane izključuje študente s posebnimi prehranskimi potrebami, saj se ponudnikom priprava inkluzivnih obrokov zanje v trenutnem sistemu preprosto ne splača, so zapisali.

Študentska prehrana pa v mnogih primerih ni primerna niti za osebe brez zdravstvenih posebnosti, saj najbolj cenovno dostopne obroke nudijo ponudniki hitre prehrane. Tovrstna prehrana ne škodi zgolj trenutnemu, temveč tudi bodočemu zdravstvenemu stanju študentov, s tem pa tudi dobrobiti celotne družbe, v kateri bo študentska populacija delovala ter jo sooblikovala, so navedli.

Na omenjeno problematiko v ŠD Iskra opozarjajo sicer že dalj časa, prav tako pa iščejo predloge za spremembo in izboljšanje obstoječega sistema prehrane. Ob tem so poudarili, da se mora za uresničitev sistema, ki zagotavlja potrebe in zdravje vseh študentov, sprva postaviti sistem, ki vključuje vse študente ter ponuja obroke v okviru prehranskih smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Za nudenje zdravih obrokov, pa tudi za posebne prehranske potrebe študentov, bi namreč po mnenju društva lažje ustrezno poskrbeli v javnih menzah. Tako so z januarskim dvigom maksimalnega doplačila za koriščenje študentskih bonov začeli akcijo javnih samoorganiziranih menz.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se zavedajo izpostavljenih težav glede sistema študentske prehrane, zato so k problematiki že pristopili in "delajo na izboljšavah trenutnega sistema, s katerimi želijo podpirati zdravo in dostopno prehranjevanje študentov", so za STA sporočili z ministrstva.
Ena od rešitev so tudi javne menze, ki bi zagotavljale zdrave in cenovno dostopne obroke. Zato na ministrstvu zagovarjajo tudi spremembe, ki bodo šle v tej smeri. "Zaradi infrastrukturnih in ostalih dejavnikov pa je za celovito prenovo sistema potrebna medresorska koordinacija, ki presega zmožnosti in področja našega ministrstva," so zapisali. Se pa v veliki meri strinjajo s smerjo predlaganih rešitev, ki jih bodo v največji možni meri, kot obljubljajo, poizkušali vključiti v izboljšavo sistema.

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so za STA povedali, da so se na julijskem sestanku predstavniki ŠOS z ministrom za delo Luko Mescem dogovorili, da sistem študentske prehrane kot takšen ostaja, ministrstvo pa da razmišlja o implementaciji javnih menz, ki bi dopolnile obstoječi sistem. ŠOS je po zagotovilih ministra, da študentski boni ostajajo, prekinil zbiranje podpisov za peticijo proti ukinitvi študentskih bonov.

Na ŠOS so spomnili, da so že sedaj nekatere javne menze, denimo v študentskih domovih v Rožni dolini, vključene v sistem študentske prehrane. Nasprotujejo pa nadomestitvi obstoječega sistema z uvedbo menz, saj so prepričani, da bi bil ta sistem za študente vsaj na eni točki (cena, pestrost, kakovost, lokacijska dostopnost, stroški za državni proračun) slabši, so še dodali.

VIR: tax Fin Lex