Računsko sodišče je tudi v letu 2023 sledilo svojemu poslanstvu bdenja nad potmi javnega denarja. Izdalo je 51 revizijskih poročil, v katerih je obravnavalo 89 revidirancev s skupno bilančno vsoto odhodkov 36,7 milijarde evrov. Izdalo je še 19 porevizijskih poročil.

petek, 8.3.2024
Ljubljana, 08. marca (STA) - Računsko sodišče je tudi v letu 2023 sledilo svojemu poslanstvu bdenja nad potmi javnega denarja. Izdalo je 51 revizijskih poročil, v katerih je obravnavalo 89 revidirancev s skupno bilančno vsoto odhodkov 36,7 milijarde evrov. Izdalo je še 19 porevizijskih poročil.

"Državljani se vse bolj zavedamo dejstva, da kot davkoplačevalci lahko upravičeno pričakujemo transparentnost in odgovornost pri porabi javnega denarja ter gospodarno upravljanje javnofinančnih sredstev. Delo neodvisnih nadzornih institucij je pri tem izredno pomembno," je v danes objavljenem poročilu o delu v lanskem letu poudarila predsednica računskega sodišča Jana Ahčin.

V letu 2023 je računsko sodišče v revizijah naslavljajo številna pomembna področja, kot so državni proračun, lokalna samouprava, pravosodje, sredstva Evropske unije, zdravstvo, izobraževanje in šport, kultura in umetnost, gospodarske javne službe, okolje, trajnostni razvoj ter informacijski, politični in socialni sistem.

Predlagalo je spremembe ali dopolnitve več zakonov in podzakonskih predpisov in hkrati tudi opozorilo na določena tveganja zaradi nejasnosti ali neusklajenosti določb posameznih predpisov. Po opravljenih revizijah so revizorji izrekli 83 mnenj, v 16 primerih pa zahtevali predložitev odzivnega poročila.

V revizijah, katerih poročila so bila izdana v letu 2023, so uporabniki javnih sredstev že med postopkom izvedli 300 popravljalnih ukrepov od skupaj 384 izvedenih popravljalnih ukrepov za odpravo nepravilnosti oziroma izboljšanje poslovanja v prihodnje. Večina jih je v odzivnih poročilih izkazala, da so nepravilnosti oziroma nesmotrnosti odpravili. Računsko sodišče je v preteklem letu uporabnikom javnih sredstev podalo tudi 163 priporočil.

V poročilu so spomnili, da je sodišče v letu 2022 vložilo tudi eno zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti, in sicer več določb pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, na kar so leta 2023 dodatno vložili še zahtevo za oceno ustavnosti dveh členov pravilnika o uveljavljanju izplačila nadomestila plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na zahtevo delodajalca. Ustavno sodišče še ni sprejelo odločitve o nobeni od zahtev.

Predsednica računskega sodišča je ob izdaji letnega poročila spomnila, da bo sodišče letos obeležilo 30-letnico delovanja. Osrednje vodilo pri delu pa bo tudi v prihodnje zagotoviti neodvisnost, objektivnost in učinkovitost računskega sodišča, so še zapisali v sporočilu za javnost.

VIR: Tax Fin Lex