KPK je zaključila postopek glede kadrovanj v SID banki, ki se je v primeru nadzornika Saše Polanca končal z ugotovitvijo kršitve integritete, v primeru nadzornika Janeza Tomšiča pa ravnanje v nasprotju s pričakovano integriteto ni bilo potrjeno.

torek, 25.7.2023
Ljubljana, 25. julija (STA) - KPK je zaključila postopek glede kadrovanj v SID banki, ki se je v primeru nadzornika Saše Polanca končal z ugotovitvijo kršitve integritete, v primeru nadzornika Janeza Tomšiča pa ravnanje v nasprotju s pričakovano integriteto ni bilo potrjeno. Ker je zaznala tveganja za nastanek novih kršitev, je nadzornemu svetu SID banke izdala priporočila.

Kot so danes sporočili iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), že vrsto let opozarjajo na tveganja, ki izhajajo iz vplivanj v postopkih izborov in imenovanj članov nadzornih svetov in uprav družb, kjer ima država večinski delež ali prevladujoč vpliv. "Tudi v okviru obravnave primera SID banke smo zaznali tveganja za nastanek kršitev iz pristojnosti in nalog komisije za imenovanja in prejemke," so navedli.

Nadzornemu svetu SID banke je zato KPK svetovala, naj z vidika enakopravne obravnave kandidatov tehtno premisli, ali je smiselno postopek nadaljevati v primerih, ko se ugotovijo nepravilnosti v smislu razkritja poslovne skrivnosti posameznim kandidatom. Priporoča mu, da mora imeti vedno imeti v ospredju enakopravnost kandidatov ter da se morajo člani komisije za imenovanja in prejemke vzdržati podaje usmeritev za delo komisije za ocenjevanje primernosti.
Ugotovitvi KPK, da je nekdanji predsednik komisije za imenovanja in prejemke ter član nadzornikov SID banke Polanec v postopku izbire članov uprave kršil integriteto po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, je v začetku julija pritrdilo upravno sodišče. Polanec je namreč kljub ustnemu nasprotovanju uslužbenca SID banke in brez pridobljenega soglasja uprave s svojega e-naslova posredoval strategijo razvoja SID banke direktorju kadrovske agencije Amrop Adria Marku Mlakarju.

KPK je postopek zoper Polanca uvedla na podlagi prijave februarja 2022, iz katere so izhajali očitki o sumu nepravilnosti v postopku izbire članov uprave SID banke. Polanec, ki je kmalu po tem s tega položaja odstopil iz osebnih razlogov, je agenciji Amrop Adria poslal zaupen dokument, ta pa je dokument posredovala nekaterim kandidatom za člane uprave. Nadzorni svet banke je kljub temu postopek izbora izpeljal do konca.

Medtem je KPK v postopku preiskave zoper takratnega namestnika predsednika nadzornega sveta SID banke Tomšiča, ki je danes predsednik nadzornikov, na podlagi pridobljene in preučene dokumentacije ter opravljenih razgovorov z obravnavano osebo in pričami ugotovila, da ravnanje v nasprotju s pričakovano integriteto ni bilo potrjeno, zato je postopek ustavila.

KPK je zaključila, da je Tomšič v časovni stiski kot predsednik komisije za ocenjevanje primernosti opravil vse aktivnosti preprečitve finančnih posledic in saniranja razkritja strategije banke. KPK je njegova ravnanja ocenila kot popravljalne ukrepe zaradi nastale situacije in ugotovila, da ni prišlo do pritiskov, ki naj bi jih izvajal na članico komisije za ocenjevanje primernosti, so zapisali v KPK.

VIR: Tax Fin Lex