Evropska komisija predlaga podaljšanje usklajenega zmanjševanja porabe plina v EU, ki je bilo sprejeto po ruski invaziji na Ukrajino in se po lanskem enoletnem podaljšanju izteče konec marca.

torek, 27.2.2024
Bruselj, 27. februarja (STA) - Evropska komisija predlaga podaljšanje usklajenega zmanjševanja porabe plina v EU, ki je bilo sprejeto po ruski invaziji na Ukrajino in se po lanskem enoletnem podaljšanju izteče konec marca. Po predlogu bi prostovoljni cilj vsaj 15-odstotnega zmanjšanja glede na obdobje april 2017 - marec 2022 podaljšali do konca marca 2025.
Kot je danes objavila Evropska komisija, je varčevanje s plinom pomembno prispevalo k obvladovanju energetske krize, ki jo je sprožila ruska invazija na Ukrajino pred dvema letoma. Povpraševanje po plinu v EU se je po navedbah komisije med avgustom 2022 in decembrom 2023 zmanjšalo za 18 odstotkov, prihranek je znašal 101 milijardo kubičnih metrov plina.
Izredni ukrep, namenjen med drugim zagotovitvi zanesljive dobave, stabilizaciji energetskih trgov v EU in izražanju solidarnosti z Ukrajino, je bil sprejet sredi leta 2022 in je bil lani podaljšan za leto dni, do konca marca letos. Komisija pravi, da so trenutno razmere bolj stabilne kot v minulih dveh letih, in predlaga podaljšanje ukrepa.

Po predlogu, ki ga bo evropska komisarka za energetiko Kadri Simson ministrom EU za energetiko predvidoma predstavila 4. marca, bi si članice EU prizadevale za zmanjšanje svoje porabe plina za vsaj 15 odstotkov glede na referenčno obdobje (med 1. aprilom 2017 in 31. marcem 2022) tudi nadaljnje leto dni, od 1. aprila 2024 do 31. marca 2025.

Komisija pravi, da se je zahvaljujoč vrsti izrednih ukrepov, ki so bili sprejeti po ruski invaziji na Ukrajino, energetski položaj EU izboljšal. Dobave so bolj diverzificirane, več je proizvodnje iz obnovljivih virov energije, doseženi so bili znatni energetski prihranki in skladiščene količine plina so na bolj "zdravih" ravneh, navaja in dodaja, da to vodilo k nižjim in bolj stabilnim cenam po Evropi.

"Vendar pa je ob geopolitičnih napetostih, zahtevnih razmerah na globalnih plinskih trgih in cilju EU, da se v celoti znebi ruskih fosilnih goriv, varčevanje z energijo še vedno nujno," meni komisija in dodaja, da bo nadaljnje varčevanje s plinom pomagalo ohranjati in izboljšati tržno stabilnost, med drugim s spodbujanjem polnjenja plinskih skladišč spomladi in poleti, ter podpiralo prizadevanja EU za dekarbonizacijo.

VIr: Tax Fin Lex