Evropska komisija je danes pozvala ameriškega tehnološkega velikana Google, da naj proda del svojih oglaševalskih storitev in tako zagotovi pošteno konkurenco na področju spletnega oglaševanja. Kot ugotavljajo v Bruslju, je Google namreč zlorabljal svoj prevladujoči položaj na tem trgu.

sreda, 14.6.2023
Bruselj, 14. junija (STA) - Evropska komisija je danes pozvala ameriškega tehnološkega velikana Google, da naj proda del svojih oglaševalskih storitev in tako zagotovi pošteno konkurenco na področju spletnega oglaševanja. Kot ugotavljajo v Bruslju, je Google namreč zlorabljal svoj prevladujoči položaj na tem trgu. V Googlu se z ugotovitvijo ne strinjajo.

"Evropska komisija je seznanila Google s svojim predhodnim mnenjem, da je podjetje z izkrivljanjem konkurence v sektorju oglaševalske tehnologije kršilo protimonopolno zakonodajo EU," je Evropska komisija sporočila na svoji spletne strani.

Bruselj Google obtožuje, da je dajal prednost lastnim storitvam tehnologije prikaznega oglaševanja in s tem povzročal škodo konkurenčnim ponudnikov storitev oglaševalske tehnologije, sporočilo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Komisija v predhodnem mnenju ocenjuje, da bi le obvezna odprodaja dela Googlovih oglaševalskih storitev odpravila njihove pomisleke.

Evropska komisarka, pristojna za konkurenco, Margrethe Vestager je pojasnila, da ima Google zelo močan položaj na področju spletnega oglaševanja, saj zbira podatke uporabnikov, prodaja oglaševalski prostor in deluje kot posrednik pri spletnem oglaševanju. Google je torej prisoten na skoraj vseh ravneh t. i. adtech dobavne verige, je povedala.

"Skrbi nas, da je Google morda uporabil svoj položaj na trgu za dajanje prednosti lastnim posredniškim storitvam," je dodala. V kolikor bi bilo to potrjeni, bi Google kršil evropska pravila glede konkurence, je še poročala dpa.

Komisija je pozvala Google, naj odgovori na predhodno ugotovitev, ki je sledila dvoletni protimonopolni preiskavi, preden bo sprejeta dokončna ugotovitev. Če bo komisija vztrajala pri svojem stališču, bi lahko Googlu naložila globo v višini do 10 odstotkov njegovih letnih prihodkov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V družbi Google se z mnenjem Evropske komisije ne strinjajo, je v odzivu pojasnil Googlov podpredsednik za področje svetovnega oglaševanja Dan Taylor. Kot je napovedal, se bodo na ugotovitev komisije "ustrezno odzvali".

Taylor je poudaril, da je Google zavezan ustvarjanju vrednosti za oglaševalce na zelo konkurenčnem trgu. Meni, da se preiskava komisije osredotoča na ozek vidik Googlovih oglaševalskih dejavnosti.

Google je hčerinska družba tehnološkega velikana Alphabet, ki je v zadnjem lanskem četrtletju vknjižil 76 milijard dolarjev prihodkov, še navaja AFP.

VIR: Tax Fin Lex