Morebitne ukrepe z vplivom na poslovanje bank in stabilnost finančnega sistema je treba po navedbah Banke Slovenije ocenjevati in presojati v povezavi z drugimi ukrepi na področju davčne politike in za odpravo posledic ujm.

torek, 5.9.2023
Ljubljana, 05. septembra (STA) - Morebitne ukrepe z vplivom na poslovanje bank in stabilnost finančnega sistema je treba po navedbah Banke Slovenije ocenjevati in presojati v povezavi z drugimi ukrepi na področju davčne politike in za odpravo posledic ujm. Pri uvedbi dodatne obdavčitve je pomembno upoštevati tudi vidike, ki veljajo na ravni celotnega evrskega sistema, so dodali.

Banka Slovenije posledice ujm proučuje z vidika zagotavljanja finančne stabilnosti, trenutni podatki pa kažejo, da je vpliv posledic ujm na finančno stabilnost obvladljiv, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Gledano srednjeročno banke poslujejo v za njih ugodnem gospodarskem okolju in imajo še posebej v letošnjem letu visoke dobičke," so dodali. K temu po pojasnilih centralne banke pomembno prispevajo ukrepi na področju denarne politike - višje neto obrestne prihodke bank tako poganja višja raven obrestnih mer, ki izvirajo predvsem iz terjatev do centralne banke in višje ravni obrestnih mer posojil. Po drugi strani pa banke obrestne mere za depozite prilagajajo veliko počasneje.

Glede načrtovane davčne obremenitve bank in hranilnic so pojasnili, da oblikovanje davčne politike države ne sodi med njihove pristojnosti, je pa zanje ključni vidik, da sprejeti ukrepi ne bodo vplivali na stabilnost bančnega sistema.

Pri presoji morebitne dodatne obdavčitve je, kot so izpostavili na Banki Slovenije, pomembno dejstvo, da morajo banke za zagotovitev varnega in učinkovitega izvajanja svojega poslanstva izpolnjevati regulativne zahteve glede kapitala in upravljanja tveganj, ki so namenjeni zagotavljanju finančne stabilnosti bančnega sistema.

"Hkrati je pomembno tudi, da se pri presoji uvedbe dodatne obdavčitve upošteva tudi vidike, ki veljajo na ravni celotnega evrskega sistema in je nanje opozorila Evropska centralna banka. Mednje sodijo vpliv na dobičkonosnost bank, njihovo sposobnost pridobivanja kapitala, zmožnost kreditiranja, konkurenčni položaj v primerjavi z bankami iz držav brez tovrstnih davkov ter pogoji kreditiranja," so še zapisali.

Z ministrstva za finance so danes sporočili, da na podlagi analiz o stanju v sistemu predlagajo dodatno začasno obdavčitev bank v višini 0,2 odstotka bilančne vsote za obdobje petih let. "Predlog smo oblikovali ob upoštevanju mnenja Evropske centralne banke in primera španske ureditve obdavčitve, da odločitev za obdavčitev bank zahteva predhodno analizo njenega vpliva na stabilnost finančnega sistema," so namero, ki jo je že v ponedeljek zvečer razkril premier Robert Golob, še pojasnili na ministrstvu.

VIR: Tax Fin Lex