V petek, 07.10.2022 se je 70 starejših gasilk in gasilcev - veteranov iz desetih društev Gasilske zveze Ivančna Gorica udeležilo srečanja v Metnaju.

Gašper S.

Srečanje gasilskih veteranov v Metnaju


Srečanje sta pripravila Komisija za veterane pri Gasilski zvezi Ivančna Gorica in Gasilska zveza Ivančna Gorica s sodelovanjem pridnih gasilk in gasilcev Prostovoljnega društva Metnaj. Po dobrodošlici so vse udeležence pozdravili župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, predsednik Gasilske zveze Ivančna Gorica Jure Strmole in predstavnik gostitelja, poveljnik PGD Metnaj, Aleš Janežič. Vsi so poudarili pomen dela starejših gasilcev v društvih in zaželeli prijetno druženje.
Gostitelji so za srečanje, poleg lepega in toplega jesenskega dne, pripravili zanimiv in bogat program obiska zanimivosti v Krajevni skupnosti Metnaj. Najprej smo se zapeljali na Osredek, kjer nas je prijazno sprejel čebelar Janez Rogelj in predstavil svoje delo s čebelami, ki ga nadgrajuje tudi z možnostjo vse bolj priljubljene apiterapije. Odlična medica nam je dala moči za odhod na Obolno, kjer nas je pozdravil predstavnik daleč naokoli znanega in priljubljenega kmečkega turizma »Pr Gregurc«. Od tu pa smo se peš podali na Obolno, ki je s 776 m nadmorske višine najvišji vrh v naši občini. Z vrha smo lahko občudovali velik del dolenjskega in zasavskega hribovja ter del Kamniško-Savinjskih Alp. Po skupinski fotografiji na vrhu smo sestopili in nadaljevali pot do Turistične vasi Pristava. Tu nas je že čakala prijazna oskrbnica ga. Mateja Žaren in nam predstavila začetke delovanja te turistične vasi in njihove načrte za prihodnost. Predstavila je tudi bogato zgodovine Pristave vključno z zgodbo gospe Viride Visconti iz Milana, ki je jesen svojega življenja preživela na Pristavi. Po sprehodu skozi kamp smo se vrnili v gasilski dom Metnaj, kjer smo bili deležni odličnega golaža in osvežujoče pijače. Sledilo je prijateljsko srečanje, obujanje spominov in druženje ob družabnih igrah in nekaterih gasilskih veščinah.

Vsi udeleženci srečanja smo bili z organizacijo in vsebino zelo zadovoljni in nam bo srečanje ostalo v lepem spominu prijetno-domače. Hvala metnajskim gasilcem za lepo pripravljeno srečanje in predstavitev dela občine, ki ga nekateri niso poznali. Veselimo se že srečanja prihodnje leto, ki naj bi bilo v sektorju Šentvid z udeležbo predstavnikov vseh društev.
 
Jože Gros, Član komisije za veterane pri GZ Ivančna Gorica

PR: Občina Ivančna Gorica