Današnje srečanje med podpredsednico vlade in ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon in podpredsednikom Ljudske Republike Kitajske Han Zhengom, kjer so bili prisotni tudi predstavniki gospodarstva, kaže na pomembno vlogo, ki jo ima Slovenija v svetu danes.

Današnje srečanje med podpredsednico vlade in ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon in podpredsednikom Ljudske Republike Kitajske Han Zhengom, kjer so bili prisotni tudi predstavniki gospodarstva, kaže na pomembno vlogo, ki jo ima Slovenija v svetu danes.
 
Kot nestalna članica Varnostnega sveta OZN je Slovenija pomemben sogovornik svetovnih velesil in obisk ministrice na Kitajskem je primer, kako lahko to vlogo Slovenije naše gospodarstvo, diplomacija in najvišji predstavniki politike izkoristijo za razvoj Slovenije tako v gospodarskem kot tudi mednarodno-političnem smislu.
 
Zgodovinsko rekordna gospodarska delegacija, ki jo tekom obiska Kitajske koordinira Slovensko-kitajski poslovni svet (Gospodarska zbornica Slovenije), je vzbudila pozornost tudi kitajske strani. Podpredsednik Han Zheng je med srečanjem poudaril tudi številčnost slovenske gospodarske delegacije. Ravno ob takšnem številčnem obisku se je pokazala priložnost, da so podjetja Krka, Luka Koper, Pošta Slovenije, LTH Casting in Cablex skupaj s Slovensko-kitajskim poslovnim svetom dobila mesto tudi na tako prestižnem političnem srečanju.
 
Kot je povedala izvršna direktorica GZS Marjana Majerič, gre "velika zahvala podpredsednici vlade in ministrici Tanji Fajon in veleposlanici Alenki Suhadolnik, kajti pokazali sta, da zmoremo povezati v svetovno politiko tudi slovensko gospodarstvo, ki je izjemno inovativno, tehnološko napredno in ima na nišnih področjih veliko ponuditi Kitajski. Lepo je tudi slišati s strani podpredsednika Kitajske, da so slovenska podjetja na Kitajskem dobrodošla."
 
Žiga Vavpotič, predsednik Slovensko-kitajskega poslovnega sveta pri GZS, po obisku ni skrival navdušenja: “V veliko zadovoljstvo mi je, da je Slovenija kot država pokazala tudi velesili kot je Kitajska, da nikoli ne bomo največji, da pa smo lahko pogumni in nekoč postanemo najboljši ter da bomo na tem delali še naprej. Slovenska politika mora v svet hoditi z vplivnimi delegacijami, opozarjati nase, hkrati pa je naloga gospodarstva, da najdemo tudi jasna sporočila, ki jih lahko prenesemo svetu. Imamo mnoge izjemne zgodbe, prav je, da jih pokažemo, hkrati pa si pomagajmo in razvijamo nove in nove. To bo koristilo prav vsem deležnikom doma."
 
Delegacija bo nadaljevala svoj obisk v Pekingu s srečanji s kitajskimi podjetji. V Šanghaju se bo s kitajskimi partnerji srečala na poslovnem forumu, poslovni del delegacije pa bo ob koncu tedna obiskal še Šenzen in se seznanil s tehnološkimi velikani Kitajske – podjetji BYD in Huaweijem.


VIR: GZS