Slovenski podjetniški sklad (v nadaljevanju SPS) danes, 22. 4. 2022, ponovno odpira Javni poziv Vavčer za kibernetsko varnost. Vavčer bodo lahko koristila mikro, mala in srednje velika podjetja, ki so organizirana kot d.o.o., s.p. ali zadruge.

Na voljo bo 0,2 mio EUR. Nepovratne spodbude, ki jih SPS dodatno razpisuje so preostanek sredstev, ki so ostale neporabljene, zaradi odstopov od pogodb oz. neizvedenih aktivnosti iz sredstev REACT EU.

Vavčer za kibernetsko varnost je zgolj eden izmed 15 oblik vavčerjev, ki ga SPS ponuja za sofinanciranje poslovnih storitev. V tem primeru gre za sofinanciranje do 60 % upravičenih stroškov za zagotavljanje povečanja kibernetske varnosti oz. za zaščito podatkov podjetja v okviru informacijskih sistemov.

Višina nepovratnih sredstev s strani SPS-a znaša v okviru tega javnega poziva od najmanj 1.000,00 EUR do največ 5.000,00 EUR na podjetje v kolikor gre za sistemski varnostni pregled (pregled poslovanja podjetja in odkrivanje šibkih točk v organizaciji) oz. do največ 9.999,99 EUR na podjetje v kolikor gre za izdelavo vdornega penetracijskega testa (preiskovanje vseh možnosti za informacijske napade v podjetje).

Glavni namen vavčerja je spodbuditi podjetja k izvedbi sistemskega varnostnega pregleda ali k izdelavi vdornega (penetracijskega testa), katerega lahko podjetja izvedejo s pomočjo zunanjih strokovnjakov za kibernetsko varnost, ki si jih izberejo iz kataloga, ki ga vodi Digitalno inovacijsko stičišče in je dostopen na spletni povezavi: https://dihslovenia.si/catalog

Zakaj uvesti kibernetsko varnost s pomočjo vavčerja? Spletni kriminal (vdori v informacijske sisteme) je eno izmed najhitreje rastočih tveganj v poslovnem svetu zaradi katerega podjetja po svetu letno utrpijo okoli 100 milijard dolarjev poslovne škode, prav tako se s temi težavami soočajo tudi slovenska mikro, mala in srednje velika podjetja. Z vavčerjem omogočimo podjetjem, da podjetja svoje poslovanje delno zaščitijo pred digitalnim kriminalom oz. skušajo to tveganje preprečiti in na ta način se poveča kibernetska varnost skladno s tem pa imajo seveda podjetja tudi večjo možnost za nemoteno ustvarjanje prihodkov v podjetju.

Obdobje upravičenosti stroškov in izdatkov se prične 1. 1. 2022 in traja do 30. 9. 2023.

Za brezplačne informacije in brezplačno pomoč pri pripravi vloge so prijaviteljem na voljo svetovalci mreže Slovenskih poslovnih točk (SPOT) Svetovanje. Lokacije in kontakti vseh 12 lokacij SPOT Svetovanje so na voljo na spletni strani: https://spot.gov.si/sl/portal-in-tocke-spot/tocke-spot-in-notarji/seznam-tock-spot-svetovanje/.

Dodatne informacije v zvezi s pripravo vlog in pojasnila k pozivni dokumentaciji so prijavitelju dosegljive na podlagi pisnega zaprosila, posredovanega na elektronski naslov vavcer@podjetniskisklad.si.

 

PR: GZS