Ranljivost. Morda najbolj pristen, surov in nezaščiten obraz našega jaza, naših omejitev, strahov in negotovosti. Nehote jo dojemamo kot znak nemoči in šibkosti, a je v resnici vse prej kot to.

Ranljivost. Morda najbolj pristen, surov in nezaščiten obraz našega jaza, naših omejitev, strahov in negotovosti. Nehote jo dojemamo kot znak nemoči in šibkosti, a je v resnici vse prej kot to.

Šele ko si dovolimo biti ranljivi, se lahko dokopljemo do pravih globin svoje biti, do novih vpogledov v svoj notranji svet, ki razkrijejo naše resnične vrednote, želje, stremljenja. Drzniti si preko meja varnega in poznanega je edina pot do rasti, pristnega jaza, avtentične biti. Biti in bivati kar si pa je moč.

Pristnost in avtentičnost je tudi najboljši opis enega najbolj vznemirljivih orkestrov ta hip, No Borders Orchestra, prodornih mladih glasbenikov, ki kot vihar osvajajo evropske koncertne odre. Njihova moč se skriva v njihovi drznosti. V pogumu, da vselej znova naredijo korak v neznano, da postavljajo vprašanja, tudi tista neprijetna, in se v iskanju odgovorov razdajajo in razgaljajo do konca. S prstom čvrsto na pulzu časa razkrivajo preteklost in preizprašujejo sedanjost v svojem neutrudnem iskanju lepote in – resnice.

Pridružite se iskanju. Razkrivali bomo lepoto in sporočila nekaterih kanoničnih, najbolj priljubljenih pa tudi najbolj radikalnih mojstrovin klasične glasbe, kjer sleherna nota izpričuje skladateljev pogum za ranljivost in nam jo ponudi kot katalizator rasti.

Sprejmite jo. Lastite si jo. Dovolite ji rasti. In rasli boste z njo.

Sprejeti ranljivost
Festival Maribor 2023
Torek, 19. september, 19.30
Dvorana Union


No Borders Orchestra | Premil Petrović, dirigent

Spored:
Johann Sebastian Bach: Koral (»O glava v krvi, ranah«) iz Matejevega pasijona, BWV 244
Davor Branimir Vincze: Rana je mesto, kjer luč vstopi vate
Isidora Žebeljan: Selište (Zapuščena vas)
Steve Reich: Vlaki – Evropa med vojno
Arvo Pärt: Cantus in memoriam Benjamin Britten
Franz Schubert: Adagio iz Godalnega kvinteta v C-duru, D 956
Gustav Mahler: Adagietto iz Simfonije št. 5
Edward Elgar: Nimrod iz Variacij Enigma, op. 36


VIR: Narodni dom