Eko sklad bo v skladu z letošnjim načrtom za dejavnost ugodnega kreditiranja naložb na področju varstva okolja zagotovil do 50 milijonov evrov posojil.

Avtor:
Brane Janjič
Eko sklad bo v skladu z letošnjim načrtom za dejavnost ugodnega kreditiranja naložb na področju varstva okolja zagotovil do 50 milijonov evrov posojil. 

Na podlagi zakona o učinkoviti rabi energije bo Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, tudi v letu 2023 nadaljeval z dodeljevanjem nepovratnih finančnih spodbud za program izboljšanja energetske učinkovitosti. Po ocenah naj bi na podlagi zakona o učinkoviti rabi energije letos bilo zbranih 39,5 milijona evrov, zato bo za ta namen zagotovljeno 25,3 milijona evrov na novo razpisanih sredstev, 10 milijonov evrov za izplačilo že prejetih vlog na javnem pozivu SUB 74, ter 3,95 milijona evrov za financiranje programa Borzena, stroške Eko sklada, subvencioniranje obrestne mere in svetovalcev ENSVET.

Eko sklad bo letos nadaljeval tudi z dodeljevanjem nepovratnih finančnih spodbud s sredstvi Sklada za podnebne spremembe, s katerimi bo zagotovljenih 161,65 milijona evrov. Od tega bo za nove ukrepe namenjenih do 24 milijonov evrov za spodbude socialno šibkim za ukrepe v stavbah, 15 milijonov evrov za spodbude občanom za naložbe v OVE in URE, 3 milijone evrov za spodbude za skoraj ničenergijske stavbe, 10 milijonov evrov dodatnih sredstev za nakup vozil za izvajanje potniškega prometa ter 6 milijonov evrov za nakup električnih vozil za fizične osebe. 

Eko sklad bo na podlagi sprejetega načrta v letu 2023 znova izvedel tudi javne razpise za sofinanciranje aktivnosti nevladnih organizacij v skupni višini do 970.141,75 evra. 

Vlada je ob tem še določila, da se določi delež zbranih sredstev iz prispevka za energetsko učinkovitost v letu 2023 v višini 1,8 milijona evrov, ki je prihodek Eko sklada, in se porabi za izvajanje programa izboljšanja energetske učinkovitosti. 

VIR: naš Stik