Župan Samo Turel je sprejel predstavnike veteranskih organizacij v novogoriški mestni občini

Župan Samo Turel je sprejel predstavnike veteranskih organizacij v novogoriški mestni občini, in sicer: Združenja borcev za vrednote NOB Nova Gorica, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo VETERAN Nova Gorica, Društva veteranov SEVER severne Primorske, Društva izgnancev Severne Primorske, Društva TIGR Primorske Sekcija Nova Gorica in Društva soška fronta 1915 – 1917.

Ob tej priložnosti se jim je zahvalil za njihovo dosedanje delo in prispevek v družbi. Predstavniki veteranskih organizacij so županu predstavili njihovo delovanje in izzive, s katerimi se soočajo. Ingrid Kašca Bucik, predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Nova Gorica, je povedala, da si želijo več sredstev za vzdrževanje partizanskih spomenikov. Napovedala pa je tudi pobudo, da bi začeli postopek za uvrstitev spomenika padlim borcem IX. korpusa na Trnovem na seznam spomenikov državnega pomena, s čemer je župan soglašal. Predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB Nova Gorica, Društva veteranov SEVER severne Primorske in Društva soška fronta 1915 – 1917 so izpostavili, da pogrešajo izobraževalne vsebine o prvi svetovni vojni in soški fronti, drugi svetovni vojni in narodnoosvobodilnem boju ter o osamosvojitveni vojni za Slovenijo v učnih programih osnovnih in srednjih šol.

Marko Zavrtanik  iz Društva soška fronta 1915 – 1917 pa je povedal, da že vrsto leto obstaja želja, da bi na Goriškem postavili spomenik vsem padlim Slovencem v prvi svetovni vojni. Gorazd Humar, predsednik Društva TIGR Primorske Sekcija Nova Gorica, pa je pojasnil, da velja Nova Gorica za najbolj tigrovsko mesto v Sloveniji, saj je v njem kar 10 ulic, poimenovanih po Tigrovcih. V društvu si želijo, da bi spomenik Tigrovcem postavili prav v Novi Gorici. Vodja oddelka za družbene dejavnosti novogoriške mestne občine mag. Marinka Saksida pa je dodala, da bo mestna občina javni razpis za veteranske organizacije razpisala v kratkem ter da razpoložljiva sredstva za razpis ostajajo na enaki ravni kot doslej.

/

VIR: Mestna občina Nova Gorica