V letošnjem letu obeležujemo kar 250. obletnico izgradnje Idrijskih klavž.

Mateja P.

Te znamenite vodne pregrade lahko uvrstimo med vrhunske mojstrske dosežke gradnje v 18. stoletju in so si zaradi natančnosti ter unikatnega načina gradnje, ki je več stoletij zdržal izjemne pritiske, prislužile tudi naziv slovenske piramide.

Idrijske klavže so največje izmed štirih ohranjenih klavž v naši občini in so eden najpomembnejših spomenikov tehniške dediščine idrijskega rudnika, ki je vpisana tudi na Unescov Seznam svetovne dediščine. Ob tej obletnici so klavže obeležene tudi s posebnim UNESCO logotipom.

Te mogočne vodne pregrade so delo znamenitega Idrijčana Jožefa Mraka, priznanega slovenskega politehnika iz 18. stoletja, ki ga poznamo kot vrhunskega jamomerca, kartografa, geodeta in še marsikaj. Služile so za splavilo lesa (ki so ga v velikih količinah rabili za potrebe rudnika) iz okoliških gozdov do mesta Idrija. Najlažja pot za transport tako velikih količin je bila po reki Idrijci, zato so prve lesene klavže postavili že leta 1595, kasneje – leta 1772 – pa tudi kamnite.
Idrijske klavže so umeščene v ožji del rečne struge in so dolge 41,4 m, visoke 11 metrov in široke 10,8 metrov. Pregrade so v 800 metrov dolgem jezeru zadrževale do 249.000 m3 vode in pri odprtih zapornicah skozi dva kanala omogočale pretok kar 175.000 l/s. Naenkrat so lahko z enim odpiranjem zapornic do 20 km oddaljenega rudnika splavili do 13.000 m3 lesa. Za delovanje klavž je skrbel klavžar, klavžarski laufar pa je ob začetku plavljenja lesa tekel do Idrije s sporočilom, da po Idrijci prihaja pošiljka lesa.

Verjetno si je klavže večina od vas že ogledala v živo, velja pa omeniti, da je Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija v sodelovanju z zunanjimi izvajalci pripravil tudi 3D model klavž in 3D animacijo prikaza plavljenja lesa, s pomočjo katere si lahko ta postopek še bolje predstavljamo. 3D model je že na ogled na spodnji povezavi, delimo pa tudi povezavo do prispevka o klavžah, ki je bil pripravljen za oddajo Slovenski magazin.
Ob obletnici izgradnje klavž je bil organiziran pohod po poti klavžarskega laufarja od Idrijskih klavž do Idrije. Pot je bila očiščena in je oživela v sodelovanju s CUDHg Idrija, Icro d.o.o. in PD Idrija. Vabljeni, da jo prehodite tudi sami.

Klavžam ob njihovi obletnici želimo, da bi še mnogo let s svojo mogočnostjo in trdnostjo pričale o izjemnih dosežkih svojega konstruktorja in tradiciji idrijskega rudnika.


PR: Občina Idrija