Približuje se 15. oktober, svetovni dan hoje, zato vam tokrat predstavljamo Planinsko društvo Idrija, ki je bilo ustanovljeno že leta 1904 in tako deluje že skoraj 120 let.

Planinsko društvo Idrija je bilo ustanovljeno na pobudo Maksa Pirnata leta 1904 in že v prvem letu delovanja je pridobilo več kot 100 članov. V prvih stotih letih svojega delovanja je doživljalo vzpone in padce, danes pa je društvo, ki mu predseduje Silvij Močnik, še vedno zelo aktivno.

V njem deluje kar pet odsekov: mladinski, izletniški, markacijski, odsek turnih kolesarjev in odsek za varstvo gorske narave. Mladinski odsek mladim v naši občini poskuša približati naravo in hribe ter tako za osnovnošolce organizira planinsko šolo, sodeluje na tekmovanjih Mladina in gore, na katerih mladi planinci redno posegajo po najvišjih mestih, izdaja glasilo Naše poti ter za osnovnošolce, dijake in študente redno organizira pohodniške izlete, taborjenja in zimovanja. Turni kolesarji so se društvu pridružili pred nekaj leti in organizirajo kolesarske ture po različno zahtevnem terenu. Markacisti skrbijo, da so vse planinske poti v naši občini skrbno označene, hkrati pa na teh poteh opravljajo tudi vzdrževalna dela, odsek za varstvo narave pa je odgovoren za izobraževanje mlajših in starejših članov na temo varstva narave in spoznavanja gorskega rastlinja. Izletniški odsek PD Idrija organizira izlete za odrasle – od zahtevnejših v visokogorju do pohodov v okolico in sredogorje. Poleg tega za 8. marec pripravijo pohod na Hleviše in v avgustu soorganizirajo Pohod po poteh prenosa ranjencev.

Planinsko društvo skrbi tudi za Kočo na Hleviški planini, ki je trenutno brez rednih oskrbnikov, tako da si delo oskrbnikov delijo kar prizadevni člani društva. Do koče vodi kar nekaj lepih, nezahtevnih poti, zato naj opis zaključimo z vabilom, da izkoristite lepe jesenske dneve in se podate na Hleviško planino ali pa se planincem pridružite na katerem izmed njihovih izletov. 

PR: Občina Idrija