Ta teden poteka Evropski teden mobilnosti 2022 pod sloganom Izstopimo iz avta in stopimo skupaj, zato tokrat predstavljamo eno izmed trajnostnih oblik mobilnosti, ki je na voljo v naši občini – sistem izposoje elektronskih koles Becikl.

Mateja P.

Becikl_Foto Metka Rupnik


Občina Idrija je s sofinanciranjem Direkcije RS za infrastrukturo in Kohezijskega sklada EU uvedla sistem za izposojo električnih koles v mestu Idrija in tako vzpostavila infrastrukturo s 34 električnimi kolesi ter petimi polnilnimi postajami, ki se nahajajo na parkirišču v Barbarah, pri stadionu, pred čipkarsko šolo, v bližini doma upokojencev in na Marofu (pri Eurospinu). Na ta način smo želeli prispevati k razvoju trajnostne mobilnosti in s tem k izboljšanju kakovosti življenjskega prostora v mestu, povečanju prometne varnosti in boljši povezanosti mestnega središča z obrobjem mestnega naselja.
Za uporabo sistema BECIKL je potrebna osebna registracija, ki jo opravite v Centru za obiskovalce (TIC) v Idriji, kjer tudi prejmete kartico, s katero si lahko izposodite e-kolo. Uporaba koles je brezplačna, zaračuna se le enkratni znesek ob registraciji. Kolesa so na voljo celo leto, razen pozimi, izposoja pa je mogoča do 14 ur v posameznem koledarskem tednu.

Sistem je zaživel leta 2020 in do sedaj je zabeleženih že slabih 12.000 izposoj ter 194 aktivnih uporabnikov. Najbolj »prometna« oz. priljubljena je postaja pred čipkarsko šolo, najbolj aktiven dan pa je bil 10. maj 2021, ko smo zabeležili kar 75 izposoj. Povprečno se na dan zabeleži okrog 24 izposoj, kar priča o dejstvu, da Idrijčani pridno kolesarimo in na ta način prispevamo svoj del k trajnejši obliki mobilnosti. Vabljeni, da tudi sami uporabite sistem izposoje elektronskih koles, vsem pa želimo varno kolesarjenje na vseh vaših poteh.

PR: Občina Idrija