Odmev po 17. Zimskih državnih igrah Specialne olimpiade Slovenije

»Že štiri leta nismo imeli igral, na katerih bi tudi prespali. Ko smo prišli v Kranjsko Goro, je bilo super, imeli smo zabavo in uživali v vsem drugem, kar smo počeli,« je povedal Uroš ob prihodu v Kranjsko Goro, ki je 31. januarja in 1. februarja gostila 17. Zimske igre specialne olimpijade. Tudi tokratni dogodek je poudarjal vse vidike specialno-olimpijskega gibanja, ki poleg športa vključujejo druženje, zabavo in spoznavanje novih krajev. Uroš, ki prihaja iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, je star 35 let, a njegova vzdržljivost ostaja na visoki ravni že skoraj dve desetletji. Leta 2009 je na svetovnih igrah v ameriškem Idahu osvojil dve zlati medalji v klasični tehniki na 3 in 5 km, tokrat pa se pripravlja na naslednji velik cilj – svetovne igre, ki bodo čez dobro leto v italijanskem Torinu.


Skupaj z 12 sotekmovalci, ki so tekmovali tudi v alpskem smučanju in krpljanju, je Uroš užival na otvoritveni slovesnosti iger, ki je potekala v centru Kranjske Gore. Luči in gorska kulisa so dodale kanček magičnosti pred finalnim dnem, ko je 150 tekmovalcev iz 28 organizacij iz cele Slovenije čakalo na svoj nastop. Otroška županja Občine Kranjska Gora, Henrika Zupan, je vsem tekmovalcem zaželela dobrodošlico na terenih. Glavna zvezda otvoritve pa sta bila Denis Porčič Chorchyp in pravljični Kekec. Mednarodni pridih so dodali gostje iz Avstrije in Italije.


Uroš se je lani izselil iz CUDV-ja in zdaj živi samostojno s svojo punco Ireno in dvema prijateljema v Slovenj Gradcu. »Fajn je, mir imamo, pa več prostora,« je dejal. Poleg teka je aktiven tudi na regijskih in državnih atletskih tekmovanjih Specialne olimpiade Slovenije ter preko integrativne zaposlitve na Komunali v Slovenj Gradcu. Njegova trenerka Tina Klemenc pravi, da je šport za Uroša način življenja, ki mu prinaša veliko veselja. Trenutno potekajo treningi nekoliko drugače, saj so športniki razpršeni po dolini. Uroš veliko trenira sam na atletskem stadionu v Slovenj Gradcu, za snežne treninge pa se s prijateljem Dragom pelje do Mežice, kjer imajo stadion.


Kljub večernemu rajanju je bil Uroš na dan tekmovanja dobro pripravljen. Štartal je med prvimi, saj je bil edini predstavnik na najdaljši razdalji. Kljub pravilu, da mora biti za posamezno disciplino prijavljenih vsaj tri tekmovalce, je Uroš pokazal svoje sposobnosti, saj je Slovenija dobila kvoto za nastop na igrah v Torinu tudi za daljše razdalje. Skupno bo Slovenijo prihodnje leto zastopalo 18 tekmovalcev – po sedem alpskih smučarjev in smučarjev tekačev ter štirje krpljarji. Med slednjimi je bila konkurenca največja, saj je bilo prijavljenih prek 70 tekmovalcev. Medalje so športnikom podeljevali skakalka Urša Bogataj, alpinist Matija Volontar, nekdanji smučar Jure Košir in nekdanji veslač Iztok Čop. Tekmovalci so se lahko v dvorani Vitranc seznanili tudi s floorballom, demonstr

VIR: www.si21.com