Od 22. 6. 2024 do 6. 7. 2024 bo v Šibeniku potekal priljubljen otroški festival. Festival, ki spodbuja, podpira in izboljšuje odnos med umetnostjo in otrokom. Prvič se je zgodil že leta 1958 in zelo kmalu prerasel v velik festival mednarodnega pomena, ki ga vsako leto obišče ogromno otrok in njihovih staršev.

Od 22. 6. 2024 do 6. 7. 2024 bo v Šibeniku potekal priljubljen otroški festival. Festival, ki spodbuja, podpira in izboljšuje odnos med umetnostjo in otrokom. Prvič se je zgodil že leta 1958 in zelo kmalu prerasel v velik festival mednarodnega pomena, ki ga vsako leto obišče ogromno otrok in njihovih staršev. Za kar 15 dni bodo oživeli prav vsi trgi in ulice Šibenika, ker bodo mesto prevzeli otroci iz različnih koncev sveta. 

Mednarodni otroški festival predstavlja nesporno posebnost hrvaške kulture in nekakšen zaščitni znak Šibenika že več kot 60 let. V svetu edinstvena in priznana hrvaška kulturna manifestacija stremi k izboljšanju estetske vzgoje otrok in razvoju vseh umetniških oblik otroške ustvarjalnosti. Dogodek ima poleg popolne podpore UNICEF-a in UNESC-a tudi stalno pokroviteljstvo s strani predsednika Republike Hrvaške. 

Pestro festivalsko dogajanje 

Zadnji teden v juniju in prvi teden julija bo v Šibeniku na vsakem vogalu odmeval iskriv otroški smeh. Na festivalu pa se bodo poleg otrok zbrali tudi številni umetniki iz Hrvaške in celega sveta. Otroci bodo skupaj z umetniki svojo ustvarjalnost razvijali skozi različne umetniške oblike kot so ples, glasba in gledališče. Na odprtih in zaprtih odrih Šibenika si bodo lahko ogledali številne filme in gledališke predstave, prisluhnili zanimivim pravljicam, se udeležili koncertov, veliko pa bo tudi dramskih, lutkovnih, glasbenih in plesnih delavnic. To pa seveda ni vse. Ustvarjalnih delavnic bo še veliko več. Za bolj podroben pregled pestrega programa po dnevih obiščite uradno spletno stran festivala

Foto: HNK Šibenik

Raziščite Šibenik in okolico

Šibenik je eno najstarejših mest na Hrvaškem, ki obiskovalcem ponuja edinstveno kombinacijo zgodovinskih znamenitosti, čudovitih plaž in slikovitih razgledov. Najbolj je poznan po katedrali svetega Jakoba, ki je uvrščena na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Katedrala, zgrajena v 15. in 16. stoletju, je izjemen primer renesančne arhitekture. V celoti je zgrajena iz kamna in brez uporabe vezivnih materialov. Šibenik je obdan z naravnimi lepotami s številnimi možnostmi za rekreacijo in sprostitev. Nacionalni park Krka, le nekaj kilometrov od mesta, je znan po svojih slikovitih slapovih. Ponuja pohodniške poti, vožnje s čolnom in možnost kopanja v osvežilnih naravnih bazenih. Poleg Krke je v bližini tudi Narodni park Kornati, sestavljen iz več kot 140 otokov in otočkov. Kornati so prava oaza za ljubitelje jadranja, potapljanja in ribolova s kristalno čistim morjem in osupljivim podvodnim življenjem. Mesto skozi vse leto gosti številne kulturne in glasbene dogodke, med katerimi izstopa ravno Mednarodni otroški festival, ki vsako poletje Šibenik za kratek čas spremeni v pravo otroško igralnico. 

VIR: HTS