Velenjski godbeniki so 15. abonmajsko sezono zaključili s Spomladanskim koncertom, ki so ga posvetili nekdanjim, v zadnjem obdobju preminulim članom, ki so pomembno zaznamovali delovanje Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje.

(Velenje, 24. aprila 2022) –  Velenjski godbeniki so 15. abonmajsko sezono zaključili s Spomladanskim koncertom, ki so ga posvetili nekdanjim, v zadnjem obdobju preminulim članom, ki so pomembno zaznamovali delovanje Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. S čustvi nabit koncert so pripravili v soboto, 22. aprila, ob 19.30 v Marinovi dvorani Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje.Z glasbo so obudili spomine na mag. Ivana Marina, Lojzeta Kričeja, Bineta Žagerja in Albina Plambergerja. Vsi štirje so bili steber rudarske godbe in veliki mentorji mladim godbenikom. Kot solist se je na koncertu predstavil Anže Plazl Smolnikar na evfoniju.
 
“V orkestru ste s svojim predanim delom pustili neizbrisen pečat. Kako zelo je bila godba del vašega vsakdana, se je znova in znova pokazalo na vseh dogodkih orkestra, še posebej pa se je izkazalo, ko smo obeležili 100. obletnico delovanja našega orkestra,” je predsednik Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje dr. Gregor Jeromel na kratko prehodili pot štirih predanih glasbenikov, ki so bili prisotni na vseh petih svetovnih prvenstvih, kjer so godbeniki skupaj z njimi vsakič osvojili zlato medaljo.Bili ste tesno vpeti v vse dogodke, ki smo jih pripravili, saj ste brez odlašanja sodelovali pri vseh pripravah, za kar vam bomo vedno neizmerno hvaležni. Seveda je orkester v svoji, zdaj že več kot stoletni zgodovini, imel več zelo pomembnih stebrov, vsekakor pa je zadnje 60-letno obdobje izrazito zaznamovano z vašim pečatom, saj je prav vaša zasluga, da danes orkester dejansko obeležuje 104. obletnico svojega obstoja.”
 
Pihalni orkester Premogovnika Velenje se letos pripravlja na nastop na 41. tekmovanju slovenskih godb na koncertni in 2. težavnostni stopnji ter nastop na odprti stopnji, ki bo med 27. in 28. majem 2023 potekalo v Krškem, zato so bile del programa tudi skladbe, s katerimi se bodo pod taktirko dirigenta Antona Vrzelaka predstavili na tekmovanju.
 
Znano je, da so bili v krajih, kjer je bilo prisotno premogovništvo, tudi pihalni orkestri ali po domače »pleh muzika«. Velenjski premogovnik je star več kot 148 let, zato lahko domnevamo, da segajo začetki velenjske godbe daleč nazaj. Čeprav za uradni začetek delovanja Rudarske godbe Velenje štejemo leto 1919, smo lahko prepričani, da začetki organiziranega godbeništva v Šaleški dolini segajo še precej dlje v preteklost.
 
Potrditev, da je godba obstajala že precej časa pred uradno letnico, je avtorica diplomskega dela o Pihalnem orkestru Premogovnika Velenje Andreja Glavač dobila v razgovoru z dolgoletnim dirigentom mag. Ivanom Marinom ml. Ko je leta 1992 Pihalni orkester Ravne na Koroškem proslavljal 90-letnico obstoja, je na slavnostnem koncertu njen dirigent Jožko Herman povedal, da si je njihova godba od Rudarske godbe Velenje že leta 1903 izposodila nekaj instrumentov.
 
Avtor fotografij: Gašper Pintarič (Foto 1: Pihalni orkester Premogovnika Velenje z dirigentom Antonom Vrzelakom pred polno dvorano velenjske glasbene šole; Foto 2: Zbrano občinstvo je nagovoril predsednik Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje dr. Gregor Jeromel, ki se je v svojem govoru poklonil spominu na nekdanje zaslužne člane orkestra.
 
VIR: Služba za odnose z javnostmi Skupine Premogovnik Velenje