Leta 1993 je med 28. februarjem in 19. aprilom v Teksasu potekalo zloglasno obleganje Waca, med katerim je življenje izgubilo 82 pripadnikov podružnice skrajne verske sekte Davidovcev.

Ljubljana, 25. oktober 2023 - Leta 1993 je med 28. februarjem in 19. aprilom v Teksasu potekalo zloglasno obleganje Waca, med katerim je življenje izgubilo 82 pripadnikov podružnice skrajne verske sekte Davidovcev. Waco: zamolčane zgodbe, nov dokumentarni film v dveh delih, ki bo premierno predvajan 5. novembra ob 21.00 na kanalu Viasat History, prepleta intimne in čustvene zgodbe žrtev s pričevanji njihovih bližnjih in nekaterih preživelih, ter tako orisuje zgodbo te tragedije. V članku se bomo spomnili, kaj se je zgodilo.

Podružnica Davidovcev je bila verska skupina, ustanovljena leta 1955. Verjeli so, da se bliža apokalipsa in z njo tudi drugi prihod Jezusa Kristusa. Podružnica je imela zasebno posestvo v mestu Waco v Teksasu, njihovi predstavniki pa so bili po besedah tamkajšnjih prebivalcev nenavadni, zelo verni, a dobri ljudje. Z njimi niso imeli nobenih težav, dokler skupine ni prevzel mladenič David Koresh. Zase je verjel, da je prerok, in skušal je zbrati čim več privržencev – ljudi, ki so si želeli predvsem občutka pripadnosti in so sledili vsaki njegovi besedi. Lahko bi rekli, da je šlo za pranje možganov.

Razveljavil je vse zakonske zveze med člani skupine, spolno občeval in tudi posilil mnogo žensk, med katerimi so bile nekatere mladoletne. Razglasil je, da ima lahko najmanj 140 žena in imel vsaj dvanajst otrok. Njega in njegove privržence so sumili tudi nezakonitega kopičenja zalog orožja. Po navedbah preživelih se je pripravljal na vojno z zunanjim svetom, ki ga je dojemal kot Babilon. Podružnica je pozornost Urada ZDA za alkohol, tobak, strelno orožje in eksplozive (ATF) pritegnila povsem naključno: podjetje za dostavo pošiljk UPS je prijavilo, da so v paketu, ki naj bi ga dostavili v Waco in se je odprl, našli ročne granate. 

ATF je začel preiskovati podružnico in po tem, ko so zbrali zadostne dokaze, so se odločili za racijo na posestvu. Ker pa so izgubili prednost presenečenja, so agente ATF ob prihodu pričakali oboroženi privrženci. Sledilo je silovito streljanje, ki je terjalo življenje štirih agentov ATF in šestih pripadnikov sekte Davidovcev. ATF ni uspelo vstopiti na posestvo, zato je FBI dobil ukaz za posredovanje in začetek pogajanj za dosego kompromisa s Koreshovo podružnico, ki se je zabarikadirala v glavni stavbi posestva, v kateri so bile tudi ženske in otroci.

Naslednjih 51 dni je FBI poskušal prepričati Koresha, da bi izpustil ženske in otroke, in ko so nekateri od njih lahko zapustili posestvo, so jih agenti zaslišali. FBI je ugotovil, da so bili otroci fizično in spolno zlorabljeni že dolgo pred obleganjem. To je bila ključna utemeljitev za uporabo solzivca, ki naj bi prisilila Davidovce, da stavbo zapustijo. Izbruhnil je požar, med katerim je le devetim ljudem uspelo zapustiti stavbo. Preostali pripadniki podružnice Davidovcev so živi zgoreli, se zadušili ali pa so jih ustrelili. Koresh je ustrelil svojega prvega pomočnika in nato še sebe. Skupaj je umrlo 76 ljudi, med njimi 25 otrok in dve nosečnici. To je bila velika tragedija.  

Sledile so številne preiskave, vendar v nobeni niso ugotovili nepravilnega ravnanja ATF, FBI ali ameriške vlade, čeprav je bilo vodenje obleganja zaznamovano z mnogimi napakami. Glavni državni tožilec, ki je odobril racijo, je dejal: »Če so otroci v nevarnosti, ne nadaljujte.« Vendar so racijo vseeno izvedli. 

Več o mračni zapuščini Davida Koresha in pokolu v Wacu lahko izveste v seriji Waco: zamolčane zgodbe – samo na Viasat History

VIR: Grayling