napovednik

Sodobno = sveže
Sodobna slovenska grafika
8.– 29. 9. 2023

Sodelujoči umetniki: Vesna Drnovšek, Milan Erič, Črtomir Frelih, Matjaž Geder, Svetlana Jakimovska Rodič, Nataša Mirtič, Oliver Pilić, Zora Stančič, Helena Tahir, Sonja Vulpes

Kuratorka: Breda Škrjanec

Odprtje razstave bo v petek, 8. septembra 2023, ob 19. uri.  Umetnike in koncept projekta Mednarodnega grafičnega likovnega centra bo predstavila kustosinja mag. Breda Škrjanec.

Novo razstavno sezono v Mestni galeriji Nova Gorica začenjamo z razstavo Sodobno = sveže, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom. Razstava, ki je pred tem uspešno gostovala na Cipru, predstavlja presek sodobne slovenske grafike. Potrjuje, da ukvarjanje s klasično grafiko niti po naključju ne izključuje eksperimenta ter kombinacij z novimi tehnikami, tehnologijami in sodobnejšimi mediji. Umetniki ustvarjajo podobe našega časa, ki so fluidne in multidisciplinarne tako v pristopu kot jeziku in raziskovanju. Večina premika meje grafičnega medija. Uporabljajo širok razpon tehničnih, formalnih in konceptualnih praks. Ne osredotočajo se le na tehnično znanje, saj dela razkrivajo različne stopnje njihovega ustvarjalnega procesa. Vsak ima poseben in interdisciplinaren pristop, ki združuje tradicionalne metode tiskanja z različnimi mediji in predstavitvenimi strategijami. Vsebinski, tematski in filozofski razmisleki o posameznih delih tako na široko segajo po mentalnih in kulturnih konceptih, umetnice in umetniki pa izkazujejo zanimiv in prodoren pristop h grafiki kot umetniški zvrsti v sodobni vizualni umetnosti.



VIR: KDNG