Družba SODO bo do konca tega tedna posredovala podatke za namen obračuna in poračuna električne energije za nazaj. Gospodinjstva, ki so bila prizadeta v poplavah, bodo v oktobru prejela račun za električno energijo za september in poračun za avgust.

Datum objave:
28. september 2023

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
arhiv Elektro Gorenjska
Družba SODO bo do konca tega tedna posredovala podatke za namen obračuna in poračuna električne energije za nazaj. Gospodinjstva, ki so bila prizadeta v poplavah, bodo v oktobru prejela račun za električno energijo za september in poračun za avgust.

Iz operaterja distribucijskega omrežja SODO sporočajo, da bodo do konca tedna posredovali podatke za namen obračuna in poračuna električne energije za nazaj. Osnova, po kateri bodo lahko dobavitelji električne energije obračunali znižano ceno električne energije, so seznami upravičencev, ki so jih občinske komisije pripravljale v prizadetih občinah in jih do 25. 9. 2023 vnašale v spletno aplikacijo Ajda. Po zaključku vnosa podatkov v spletno aplikacijo Ajda so v družbi SODO omenjene sezname upravičencev prejeli v ponedeljek, 25. septembra. Te podatke morajo skupaj z elektrodistribucijskimi podjetji do 29. septembra 2023 povezati s številkami merilnih mest gospodinjstev, ki so bila prizadeta v poplavah. Podatke o teh gospodinjstvih in njihovih merilnih mestih bodo zato v družbi SODO do konca tega tedna posredovali elektrodistribucijskim podjetjem in dobaviteljem električne energije za namen obračuna in poračuna električne energije za nazaj.

Sporočajo, da za mesec avgust, ko so pripravljali redni mesečni obračuni električne energije, podatki o gospodinjstvih, ki so bila prizadeta v poplavah, še niso bili na voljo, in dodajajo, da bodo ta gospodinjstva v oktobru prejela račun za električno energijo za september in poračun za avgust.

Dodajajo še, da če katero od teh gospodinjstev ne bo prejelo računa po nižji ceni električne energije, pa je na seznamu upravičencev, naj se obrne na SODO. V primeru, da gospodinjstvo ni na seznamu upravičencev, pa se naj nemudoma obrne na občinsko komisijo v svojem kraju.

Vlada Republike Slovenije je prav tako za objekte, ki so popolnoma uničeni in odjem električne energije zaradi poškodb električnih instalacij sploh ni mogoč, od 4. avgusta 2023 do vzpostavitve vnovične oskrbe, predvidela oprostitev plačila računov za električno energijo v celoti (tako porabljene energije kot tudi omrežnine in prispevkov). V družbi SODO bodo podatke o teh oškodovancih, na podlagi evidence, ki jo vodi Uprave RS za zaščito in reševanje, posredovali elektrodistribucijskim podjetjem in dobaviteljem električne energije.

Vsa dodatna vprašanja sprejemajo na elektronski naslov: sodo@sodo.si.

VIR: Naš Stik