Višje sodišče v Ljubljani je dne 28. januarja 2022, v zadevi Velana, zaradi domnevne zlorabe notranjih informacij v letu 2007, po desetih letih pravnomočno zavrnilo obtožbo zoper predsednika VZMD, ...

Višje sodišče v Ljubljani je dne 28. januarja 2022, v zadevi Velana, zaradi domnevne zlorabe notranjih informacij  v letu 2007, po desetih letih pravnomočno zavrnilo obtožbo zoper predsednika VZMD, mag. Kristjana Verbiča. S tem je postopek proti mag. Verbiču dokončno zaključen.

V več kot desetletje trajajočem postopku je v prid mag. Kristjana Verbiča odločilo tudi Vrhovno sodišče Republike Slovenije. Zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je vložila zagovornica mag. Verbiča, odvetnica Katarina Mervič, iz Odvetniške pisarne Senica & partnerji, je Vrhovno sodišče Republike Slovenije v celoti ugodilo.

Ni mogoče zlorabiti notranjih informacij, če so bile zadevne informacije predhodno že objavljene v različnih medijih. Namreč, mag. Kristjan Verbič je že pred svojimi nakupi delnic družbe Velana v medijih javno opozarjal na podcenjenost te delnice, ki se je odražala kot razlika med borzno ceno delnice družbe Velana in dejansko ceno delnice družbe Velana, dejanska vrednost delnice pa je bila mnogokratnik borzne cene te delnice.

Tožilstvo je ne glede na ta splošno znana dejstva deset let čvrsto vztrajalo pri trditvah, da je predsednik VZMD zlorabil notranje informacije, ker je delnice družbe Velana kupoval v času, ko naj bi že vedel, da bo prišlo do podpisa Delničarskega sporazuma, s katerim naj bi se delničarji družbe Velana zavezali, da svojih delnic ne bodo prodali po borzni ceni, temveč po ceni, ki bo mnogokratnik borzne cene te delnice.

VZMD, s predsednikom mag. Kristjanom Verbičem, je bil in je glasen zagovornik pravic manjšinskih delničarjev. Prav zaradi tega se je neprestano soočal z močnimi pritiski s strani večinskih delničarjev v posameznih družbah, ki so tudi na ta način branili svoje interese.

Ni se mogoče upreti zaključku, da je zadevni kazenski postopek v preteklih desetih letih nekaterim ves čas  služil kot orodje za blatenje predsednika VZMD, mag. Kristjana Verbiča, saj so na ta način želeli očrniti mag. Verbiča in mu s tem onemogočiti delovanje v organih različnih družb ter organizacij, tako doma kot tudi v tujini.

Ne glede na vse je na koncu zmagala pravica, VZMD s predsednikom mag. Kristjanom Verbičem na čelu pa je, in bo še naprej, najglasnejši zagovornik manjšinskih delničarjev.

PR: VZMD