sem Dušan Olaj, podjetnik, direktor in lastnik uspešnega podjetja DUOL, oče, triatlonec, dve desetletji tudi prebivalec Pirana in zdaj kandidat Socialnih demokratov za župana Občine Piran.

Spoštovane novinarke in spoštovani novinarji,

 
sem Dušan Olaj, podjetnik, direktor in lastnik uspešnega podjetja DUOL, oče, triatlonec, dve desetletji tudi prebivalec Pirana in zdaj kandidat Socialnih demokratov za župana Občine Piran. Verjamem, da sem vas s svojo odločitvijo za kandidaturo presenetil. Veliko ljudi sem presenetil. Ne le tistih, ki zame sploh še niso slišali, še bolj tiste, ki me najbolje poznajo. Politika me res nikoli ni privlačila, ker se mi je zdela za moj značaj premalo učinkovita. Preveč govorjenja in usklajevanja, premalo konkretnih dejanj. Ko do odločitev pride, pa so te občasno povsem nerazumljive, včasih celo škodljive in pogosto jih je treba takoj popravljati.
 
Zavedam pa se tudi, da politike ni mogoče izboljšati s pritoževanjem, ampak le z aktivnim sodelovanjem v njej. Zato sem se odločil, da svoje videnje boljše, bolj učinkovite in bolj razumne politike ponudim v presojo občankam in občanom Občine Piran - Pirano. Sem človek akcije. Ko vidim problem, ga moram rešiti. Ko vidim izziv, ga moram premagati. Tako sem uspel v gospodarstvu in verjamem, da lahko ta način dela prenesem tudi v politiko.

In v Piranu vidim kar nekaj problemov in izzivov. Preveč, da bi še naprej lahko stal ob strani. Nisem najpametnejši občan in verjetno vseh razlogov za stagniranje občine Piran ne poznam tako dobro kot nekateri ostali, imam pa veliko idej, voljo, znanje in izkušnje, ki sem jih pripravljen ponuditi skupnosti za reševanje naših skupnih problemov. 

Na listi Socialnih demokratov kandidiram, ker kot podjetnik zelo dobro vem, kako pomembno je, da zagotavljamo varnost zaposlenih. Pošteno plačani in cenjeni delavci so največji kapital mojega podjetja in temelj blaginje vsake skupnosti. Nobena organizacija ne more napredovati, če ne deluje kot ekipa in tudi svoje podjetje bi najbolje opisal kot trdna, povezana in učinkovita ekipa. Verjamem,  da lahko takšen ekipni duh vpeljem tudi v delovanje občine. Verjamem, da lahko zmagam, a kandidiram tudi zato, ker lahko pomagam.

Kot manager znam z denarjem ravnati zelo skrbno in premišljeno, si pa ne delam utvar, da je mogoče občino mogoče voditi kot podjetje. Vem, da bom kot župan moral največ pozornosti namenjati članicam in članom skupnosti, ki potrebujejo pomoč skupnosti. Dejstvo, da župane pooblaščamo za trošenje javnega denarja, še ne pomeni, da si lahko župani privoščijo zamujati priložnosti, da povečamo prihodke občine.

Priložnosti nerad zapravljam in verjamem, da jih bom kot župan lahko tudi ustvaril veliko. V svoji poslovni karieri sem opravil nešteto pogajanj, sklenil stotine pogodb, vzpostavil številne stike, ki bi občini Piran lahko prišli zelo prav. Piranski socialni demokrati imamo v svojih vrstah tudi poslanko mag. Meira Hot, ki se je izkazala za eno najbolj učinkovitih v celem v državnem zboru, pa je dosedanja občinska oblast sploh ni znala izkoristiti. Največji problemi, s katerimi se danes spopada Piran, so vezani prav na pristojnosti države in nujno je, da bo imel novi župan v Ljubljani odprte sogovornike. 

Ne želim danes zapravljati časa z oceno iztekajočega se mandata in preteklosti, mislim pa, da bo Piran lahko naredil naslednji pomemben razvojni korak naprej, ko ne bo vsega stavil na trženje svoje naravne in kulturne dediščine. Življenjsko pomembno je, da to dediščino ohranjamo, vendar pa se bomo z mesta premaknili šele, ko bomo tudi sedanji generaciji ponudili priložnost, da ustvari svojo dediščino. 

Za podrobno predstavitev našega volilnega programa bo še dovolj časa v volilni kampanji, danes bi morda omenil le osnovne cilje, ki so skrb za mlade s takojšnjo zagotovitvijo ustreznega števila neprofitnih stanovanj in univerzalnih občinskih štipendij za vse, pozorna skrb za starejše in socialno ogrožene, enakomeren, uravnotežen razvoj mesta in vasi, pospešitev pridobivanja sredstev iz evropskih skladov, spodbujanje k rabi zelene energije in razvoj zelene infrastrukture.

Bo pa imel poleg svojega programa vsak novi župan pomembno nalogo povrniti okrnjen ugled občinske politike. V dvorano Domenica Tintoretta je treba vrniti medsebojno spoštovanje, dvigniti kulturo dialoga in odgovorno sodelovanje. To, kar smo imeli na občini zadnja štiri leta, se ne sme več nikoli ponoviti. Piran je mesto kulture in ne smemo si dovoliti, da mu politika na ta način zapravlja ugled.

Nekateri problemi občine imajo že zelo dolgo brado. Recimo promet. Sam bi ta problem želel rešiti nekoliko bolj inovativno kot je bilo to v preteklosti. Živimo v informacijski dobi, vsako parkirno mesto je mogoče opremiti s senzorji, spremljati potovalne navade občank in občanov in nato infrastrukturo graditi v skladu z njihovimi potrebami, ne njihovih potreb prilagajati infrastrukturi, ki jo želimo zgraditi. 

Tudi sicer je treba razvijati koncept pametne občine, ljudem omogočiti dostop do čim več javnih storitev zgolj z uporabo telefona ali kartice.
 
Preoblikovati je treba tudi odnos med občino in turizmom, pa tudi samo turistično združenje Portorož. Inovacije v turizmu niso naloga občine. Skupnost mora paziti, da ima turistično gospodarstvo prostor in da ne ogroža kakovosti življenja občank in občanov ter naravne in kulturne dediščine. Moj občutek je, da turistično gospodarstvo preveč pozornosti namenja temu, kaj gost želi danes in ne razmišlja dovolj o tem, kaj bo potreboval jutri. Takšna kratkovidnost se nam lahko vsem skupaj maščuje. Tudi o tem bomo morali spregovoriti s sedanjim strateškim lastnikom naše turistične infrastrukture, torej državi.

Bo pa moja pozornost v največji meri namenjena občinski infrastrukturi. Potrebujemo več parkirnih mest, boljše ceste, kolesarske steze, več pločnikov. Šepa tudi naša športna infrastruktura. Tako velika in pomembna občina, kot je Piran, bi morala imeti sodoben športni center z atletskim stadionom.

AKTIVNOSTI NA PODROČJU SKRBI ZA STAREJŠE 

• Ustanovitev urada za starejše občane v okviru občinske uprave
Ustanovitev urada za starejše občane v okviru obstoječe kadrovske in prostorske ureditve, s čimer ne bi prišlo do nikakršnih dodatnih stroškov za davkoplačevalce. Urad na področju skrbi za starejše bi temeliteje in strokovno skrbel za potrebe občanov v tretjem življenjskem obdobju. Namen je vzpostaviti učinkovit sistem, ki bo zagotavljal čimkasnejšo vključitev v institucionalne načine oskrbe, s poudarkom na socialno šibkejših.
• Nega starostnikov na domu
Povečanje subvencioniranja občine za nego starostnikov na domu, s čimer bi razširili obseg storitev in krog upravičencev do domače nege. Veliko naših občanov potrebuje nego na domu, zaradi trenutne ureditve pa je marsikdo zanjo prikrajšan.
• Negovalna bolnišnica 
Zavzemali se bomo za ustanovitev negovalne bolnišnice, ki bo obsegala nego pacientov, kateri so zaključili zdravljenje v bolnišnici, nimajo pa možnosti, da bi sami poskrbeli zase.
• Najemniška varovana stanovanja
Potrditev lokacije in pričetek gradnje objekta z varovanimi stanovanji, namenjena najemu in ne prodaji.
• Ohranitev brezplačnih mestnih prevozov za upokojence
Pozdravljamo uvedbo brezplačnih mestnih prevozov za upokojence, ob tem pa bomo razširili to možnost  na invalide in socialno ogrožene.

PR: SD