Družba HESS je na prvi poletni dan izpeljala slovesnost ob otvoritvi velike sončne elektrarne Brežice. Elektrarna že obratuje z močjo 6 MW in s svojo letno proizvodnjo električne energije zadosti potrebam okoli 1.800 gospodinjstev.

Avtor:
Mare Bačnar
Družba HESS je na prvi poletni dan izpeljala slovesnost ob otvoritvi velike sončne elektrarne Brežice. Elektrarna že obratuje z močjo 6 MW in s svojo letno proizvodnjo električne energije zadosti potrebam okoli 1.800 gospodinjstev.

Sončna elektrarna Brežice se razprostira na šestih hektarjih ob reki Savi v bližini Brežic. S slavnostno otvoritvijo elektrarne je družba HESS tako proslavila pomemben korak v pridobivanju zelene energije in k energetski neodvisnosti, ki ga je med drugimi zaznamoval tudi obisk ministra za okolje, podnebje in energijo, mag. Bojana Kumra. Ta je iskreno pohvalil organizacijo dogodka in izpostavil, da so nam naši predniki zapustili trden energetski sistem. Kljub postopni odpravi fosilnih virov pa moramo ostati odgovorni in sistem ohraniti zanesljiv.

Direktor družbe HESS, Bogdan Barbič, je poudaril uspešno povezovanje sončne in hidroenergije. Tak način priključevanja je namreč izjemno ugoden, ker sončna elektrarna ob višku proizvedene energije čez dan, to energijo shrani za nočni čas, saj se v tem primeru zapornice na hidroelektrarni preprosto priprejo. Tako se zmanjša proizvodnja iz hidroelektrarne, ki se kompenzira s sončno energijo. Posredno pa to pomeni, da imamo lahko energijo shranjeno tudi za ponoči.

Generalni direktor družbe GEN energija, dr. Dejan Paravan, je izpostavil zmotno razmišljanje o zgolj ali jedrski ali energiji, pridobljeni iz obnovljivih virov. Kot je povedal, je potrebno preseči umeten konflikt med obnovljivimi viri in jedrsko energijo, saj se ti dve tehnologiji dopolnjujeta in bo za energetsko neodvisnost potrebno vpeljati tako eno kot drugo, ki se bosta dopolnjevali.

Sončna elektrarna s svojo letno proizvodnjo električne energije sicer zadosča za pokritje potreb okoli 1.800 gospodinjstev. Pri tem bo brez izpustov toplogrednih plinov zagotavljala čisto, okolju prijazno in neslišno proizvodnjo električne energije vsaj še naslednjih 30 let. Postavitev velike sončne elektrarne tako podpira cilje prehoda na nizko ogljično gospodarstvo ter spodbuja prilagajanje podnebnim spremembam, varstvo okolja in učinkovito rabo obnovljivih virov.

V najnovejši številki revije si preberite vse podrobnosti o novi, največji sončni elektrarni v Sloveniji, ki je tudi prvi primer agrofotovoltaike na slovenskih tleh. Kombinirana raba zemljišč za proizvodnjo električne energije iz sončnih panelov ob hkratni rabi tal v kmetijske namene lahko s primerno tehnično zasnovo poveča učinkovitost rabe zemljišč, nudi varstvo rastlinam in živalim, omogoča večji hektarski donos in zmanjšuje potrebo po namakanju do 20 odstotkov.

VIR: Naš Stik