Slovensko podjetje Better je na svoji digitalni zdravstveni platformi v samo sedmih mesecih razvilo in vpeljalo rešitev za nujno oskrbo pacientov

Ljubljana, 13. september 2022 - Slovensko podjetje Better je na svoji digitalni zdravstveni platformi v samo sedmih mesecih razvilo in vpeljalo rešitev za nujno oskrbo pacientov za sistem vseh petih okrožij v okviru nacionalnega zdravstvenega sistema NHS v Londonu (OneLondon). Ta zagotavlja zdravstvene storitve za 10 milijonov prebivalcev.

Načrt nujne oskrbe, ki se izvaja v petih londonskih okrožjih, v 40 največjih mestnih bolnišnicah znotraj sistema NHS in pri 1400 osebnih zdravnikih, ter vključuje tudi reševalne službe in domove za ostarele, omogoča prebivalcem Londona, da svoje želje glede zdravstvene nege in podpore digitalno delijo z zdravstvenimi delavci po vsej prestolnici.

Podatkovna platforma podjetja Better vsem zdravstvenim ustanovam omogoča učinkovito izmenjavo in vodenje podatkov zdravstvene oskrbe in nege. Do ključnih podatkov vsakega pacienta lahko takoj dostopajo vsi izvajalci zdravstvenih storitev, ki jim v določenem trenutku nudijo zdravstveno oskrbo. S tem so odpravljene težave podvajanja (vnosa) podatkov, izboljšala se je dostopnost do podatkov, mogoče pa je izdelati tudi skupne načrte oskrbe za prav vsakega pacienta in za različne oddelke zdravstvenega varstva.

Ustvarjanje in prilagajanje zdravstvenih procesov
Tehnologija, ki jo zagotavlja platforma podjetja Better, temelji na odprtih podatkovnih modelih in omogoča uporabo orodij, ki zahtevajo manj programiranja (low-code tools). Zdravstvenemu osebju omogoča ustvarjanje in prilagajanje zdravstvenih procesov ter rešitev brez aktivnega vključevanja razvijalcev in predstavlja temelj za dinamičen razvoj storitev načrtovanja digitalne oskrbe. Platforma omogoča tudi hiter razvoj načrtov oskrbe in digitalnih storitev za podporo ljudem z različnimi zdravstvenimi potrebami, kot so diabetes, težave duševnega zdravja, učne težave, astma in drugo.

Z uvajanjem omenjene rešitve v celotni londonski regiji lahko ponudniki zdravstvenih storitev in oskrbe dostopajo do informacij v realnem času, prispevajo k enotnemu načrtu oskrbe in uporabljajo standardni nabor digitalnih orodij. Zdravstveni podatki, do katerih je mogoče dostopati prek drugih platform, kot so aplikacije za paciente in osebne zdravstvene kartoteke, se uporabljajo tudi za podporo raziskavam in tako spodbujajo državljane, da prevzamejo večjo odgovornost za svojo nego, tako da jim omogočijo ustvarjanje in spreminjanje načrtov oskrbe.

Pogodba med podjetjem Better in sistemom OneLondon je bila sklenjena za tri leta, vredna je 3,1 milijona angleških funtov (približno 3,6 milijona evrov), vsebuje pa tudi možnost podaljšanja za dve leti in širitev z novimi področji načrtovanja oskrbe. S tem se je vzpostavila tudi osnova za poenotenje širših zdravstvenih podatkov in digitalnih zdravstvenih datotek, ki bodo omogočile uvajanje novih storitev na področju digitalizacije zdravstva tako v Londonu kot tudi širše v Združenem kraljestvu.

"Varna in celostna obravnava pacientov v Londonu"
Gary McAllister, glavni tehnični direktor sistema OneLondon, je dejal: "Naša vizija za London je zagotoviti zdravje in oskrbo za naše prebivalce, kar nam zdaj uspeva z načrtom nujne oskrbe. Skrb za paciente pogosto vključuje različne ekipe strokovnjakov med različnimi organizacijami, tako da je bila naša želja najti rešitev, ki bo omogočala učinkovito izmenjavo informacij. Platforma podjetja Better je izpolnila vse zahteve in zdaj lahko zdravstveno osebje v Londonu zagotavlja varno in celostno obravnavo pacientov z vsemi podatki, ki jih potrebujejo, na pravem mestu in ob pravem času. Veselimo se vseh priložnosti za transformacijo, ki nam jih prinaša nova tehnologija, da bomo lahko še izboljšali skrb za vse prebivalce Londona".

"V sodelovanju s sistemom OneLondon in z razvojem rešitve na naši podatkovni platformi, ki temelji na odprtih podatkih in nizkokodnem okolju, smo spremenili sistem oskrbe v Londonu. Zdravstvenim organizacijam smo omogočili, da lahko ustvarjajo svoje načrte oskrbe in si delijo podatke med seboj v realnem času. Ponosni smo, da ima naša platforma ključno vlogo pri nadaljnjem procesu digitalizacije zdravstvene oskrbe, ki temelji na podatkih, ki so ločeni od aplikacij, in je na voljo obstoječim in novim zdravstvenim ponudnikom," pa je povedal direktor in ustanovitelj podjetja Better Tomaž Gornik.

O podjetju Better
Better s svojo vodilno, na odprtih podatkih temelječo digitalno zdravstveno platformo Better Platform, intuitivnim orodjem za elektronsko predpisovanje zdravil Better Meds in okoljem Better Studio, ki omogoča hitro, enostavno in stroškovno učinkovito izdelavo kliničnih aplikacij, pomaga transformirati zdravstvo. Podjetje je zagotovilo digitalne rešitve že za več kot 150 strank v 15 državah po vsem svetu. Med njimi so konzorcij devetih najnaprednejših nemških univerzitetnih bolnic HiGHmed, ki vključuje tudi prestižni bolnišnici v Berlinu (Charité) in Heidelbergu, ter The Christie iz Manchestra, ki je ena največjih bolnišnic za zdravljenje raka v Evropi.

Več o podjetju: www.better.care.

PR: Better care