Zmagovalec letošnjega izbora za slovenski startup leta je podjetje ReCatalyst, ki razvija in proizvaja novo generacijo katalizatorjev za vodikove gorivne celice, kar znižuje stroške proizvodnje slednjih.

Ljubljana, 31. maja - Zmagovalec letošnjega izbora za slovenski startup leta je podjetje ReCatalyst, ki razvija in proizvaja novo generacijo katalizatorjev za vodikove gorivne celice, kar znižuje stroške proizvodnje slednjih. Ostali štirje finalisti so bili Gentler Stories, Paradigma Technologies, Quantifly in Woice, so sporočili organizatorji izbora.
 
Kot so zapisali pri Start:up Slovenija, ki nagrade startupom podeljuje v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom ter ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, je razogljičenje energetskega in prometnega sektorja globalni izziv, ki zahteva konkretne ukrepe.

Rešitve se po njihovih navedbah nahajajo v alternativah fosilnim gorivom in motorjem z notranjim zgorevanjem. Ena od takšnih alternativ so vodikove gorivne celice, katerih masovna uporaba pa je pogojena tudi z izrabo kritičnih materialov, kot je platina, ki se nahaja v katalizatorju gorivne celice. Katalizator, ki na videz spominja na črn prah, je ključna komponenta, ki v gorivni celici pretvarja vodik in kisik v elektriko ter vodo kot edini stranski produkt.

"ReCatalyst razvija, proizvaja in prodaja katalizatorje naslednje generacije za vodikove gorivne celice. Njihova proizvodnja temelji na patentiranem postopku, s katerim učinkoviteje izrabljajo drago in redko platino. To v postopku tudi delno nadomeščajo z bolj dostopnimi in cenejšimi kovinami. Že s trenutnim stanjem produkta dosežejo več kot 40-odstotno zmanjšanje količine platine, ob tem pa ne žrtvujejo potenciala zmogljivosti gorivne celice," so navedli v obrazložitvi.
Podjetje ima po mnenju organizatorjev izbora velik potencial zaradi hitre rasti trga vodika in vodikovih tehnologij. "Ob pričakovani rasti trga in omejeni ponudbi odličnih katalizatorjev ReCatalystu že uspeva testirati tehnologijo z nekaterimi največjimi imeni v tej industriji. Tehnološka platforma omogoča širitev tudi na druge tipe katalizatorjev, kot je na primer elektroliza za pridobivanje vodika, in na druge podobne materiale, ki se soočajo s potrebo po boljši izrabi dragocenih kovin," so dodali.

Podelitev nagrad je potekala v torek. Ostali štirje finalisti so bili aplikacija za spremljanje telesne pripravljenosti in vodenje vadbe Gentler Stories, ponudnik rešitev za visokofrekvenčne miniaturizirane radijske sisteme Paradigma Technologies, orodje za diagnostiko za upravljanje organizacij Quantifly in asinhrono zvočno orodje za pošiljanje sporočil v različnih časovnih pasovih brez obvestil Woice.

VIR: STAkrog