Podnebna pogodba Mestne občine Kranj

Podnebna pogodba Mestne občine Kranj



14. marec 2024 - Kontron je na Mestni občini Kranj (MOK) podpisal zavezo k Podnebni pogodbi Mestne občine Kranj. S podpisom tako kranjsko podjetje Mestni občini Kranj skupaj z ostalimi slovenskimi organizacijami pomaga uresničevati namero za zmanjšanje ogljičnega odtisa za 80 odstotkov. Namreč s projektom bi lahko v Kranju do leta 2030 zmanjšali izpuste ekvivalenta CO2 za več kot 113 tisoč ton glede na leto 2018.

Pripravo podnebne pogodbe so v Mestni občini Kranj začeli z anketo med občani, ki so podali njihov pogled na trenutno stanje in začrtan razvoj Kranja, v proces pa vključili tudi vse ključne deležnike in interesne skupine – predstavnike javnih zavodov, lokalnega gospodarstva, prometa, energetike, upravljanja z gozdovi, IKT strokovnjake, akademike, predstavnike zdravstva, kmetijskih in gozdarskih institucij, lokalnih in regijskih agencij …

»Kontron z veseljem podpira pobudo Mestne občine Kranj. Trajnostno korporativno upravljanje je namreč za celotno skupino Kontron pomembna strateška usmeritev. Med drugim je slovenski Kontron zavezan tudi lokalni okoljski politiki, saj želimo poskrbeti za stalno zmanjševanje našega vpliva na okolje. Tako v poslovne procese podjetja uvajamo uporabo okolju prijaznih tehnologij, pri načrtovanju in produkciji novih izdelkov pa skrbimo za znižano porabo električne energije, kot tudi okolju prijazno produkcijo. Prav s podporo lokalnih iniciativ, kot je podnebna zaveza MOK, aktivno sodelujemo in uresničujemo našo ESG (okolje, družba, trajnostni vidiki) zavezo na področju trajnostnih izzivov in vidikov upravljanja trajnosti,« je poudaril Robert Kuzmič, direktor podjetja Kontron, ki je zavezo podpisal pri županu MOK-a Matjažu Rakovcu.

Tako želijo v podjetju – skladno s strategijo trajnostnega razvoja – povečati energetsko učinkovitost proizvedenega kosa in nadaljevati dobro prakso koriščenja razpoložljive energije iz lastnih virov, zmanjšati del ogljičnega odtisa pri transportu zaposlenih in spodbuditi rabo električnih vozil, povečati kapacitete električnih polnilnic, modernizirati produkte, ki so energetsko bolj učinkoviti in prijaznejši okolju (Lumia T6) in povečati delež pakiranj ekološke ter povratne embalaže.

Slovenski Kontron, z več kot 650 zaposlenimi, je najštevilčnejši član rastoče, tehnološke IoT skupine Kontron AG, ki je uvrščena v indeks TecDAX, 30-ih največjih tehnoloških podjetij, ki kotirajo na frankfurtski borzi (XETRA). Skupina Kontron AG, s sedežem v Avstriji, se uvršča med vodilne ponudnike pametnih rešitev na področju pametnih tovarn, železniških in komunikacijskih sistemov, komunikacijskih rešitev in pametnih rešitev za področje energetike.

VIR: SI21.com