IF je postal temeljni vlagatelj v prvi sklad za tehnološke inovacije v Sloveniji in na Hrvaškem, pri čemer sodelujeta razvojni banki SID banka in HBOR


  • EIF je postal temeljni vlagatelj v prvi sklad za tehnološke inovacije v Sloveniji in na Hrvaškem, pri čemer sodelujeta razvojni banki SID banka in HBOR 
  • Sklad Vesna za tehnološke inovacije je pridobil 49 milijonov evrov za komercializacijo raziskovalnih projektov in zaščito intelektualne lastnine na univerzah in raziskovalnih ustanovah
  • EIF prispeva v novi sklad 40 milijonov evrov, drugi vlagatelji pa skupaj 9 milijonov evrov


Evropski investicijski sklad (EIF) je skupaj z nacionalnimi razvojnimi bankami Slovenije in Hrvaške ter zasebnimi vlagatelji zagotovil 49 milijonov evrov za sklad za tehnološke inovacije, ki bo spodbujal inovativne raziskave v obeh državah. Sklad Vesna za tehnološke inovacije (ang. Vesna Deep Tech Venture Fund), ki mu EIF namenja 40 milijonov evrov, je prvi tovrstni sklad v Sloveniji in na Hrvaškem. Zaveza EIF izhaja iz dveh ločenih naložbenih programov, vzpostavljenih s hrvaško razvojno banko HBOR in slovensko SID banko. Preostalih 9 milijonov evrov so ob prvem zaprtju sklada zagotovili zasebni vlagatelji.


Sklad Vesna za tehnološke inovacije bo vlagal v prenos tehnologij, zaščito intelektualne lastnine in komercializacijo raziskovalnih projektov na univerzah in raziskovalnih ustanovah v Sloveniji in na Hrvaškem. Upravljal ga bo lokalni sklad tveganega kapitala Vesna (ang. Vesna Venture Capital), ki vlaga v prebojne tehnologije. Novi sklad, imenovan po slovanski boginji pomladi in obnove, bo vlagal v do 80 projektov v obeh državah, pri čemer se bo osredotočil na fazo "potrditve koncepta" (ang. proof-of-concept), v kateri bi se projekti lahko komercializirali in preoblikovali v podjetja. Pomagal bo tudi pri oblikovanju skladnega okvirja za prenos intelektualne lastnine z univerzitetnimi uradi, ki so odgovorni za komercializacijo raziskav. Sklad tveganega kapitala Vesna bo kot upravljavec sklada podpiral znanstvene ustanove v obeh državah pri povečanju uporabe in komercializacije raziskav na ravni, ki se približuje zahodnoevropski. To je spodbuda za kohezijo, dolgoročno trajnost, zeleni razvoj, ustvarjanje delovnih mest in konkurenčnost v Evropski uniji.


EIF je sklad tveganega kapitala Vesna izbral za upravljavca sklada v okviru pobude za prenos tehnologij v Srednji in Vzhodni Evropi - CEETT (ang. Central Eastern European Technology Transfer), katere cilj je izboljšati dostop do financiranja za univerze in raziskovalne ustanove ter spodbuditi inovacije in znanstvene raziskave v Sloveniji in na Hrvaškem.

"Sklad predstavlja dolgoročno rešitev za financiranje raziskovalnih projektov, zaščito intelektualne lastnine na slovenskih in hrvaških univerzah ter raziskovalnih inštitutih, in kar je ključno, za financiranje prenosa tehnologij," je povedala izvršna direktorica EIF Marjut Falkstedt. "Zelo smo ponosni na svoj prispevek k nadaljnjemu razvoju znanstvenih raziskav v tej regiji in se zahvaljujemo našim partnerjem v SID banki in HBOR ter zasebnim vlagateljem, ki so v Vesnin sklad prispevali znatna dodatna sredstva - kar je odraz njihovega zaupanja v to prelomno dejavnost."


Predsednik uprave SID banke, Borut Jamnik
, je poudaril, da Sklad Vesna za tehnološke inovacije izpostavlja vrednost CEETT in obljublja krepitev slovenskega gospodarstva. "Platforma CEETT krepi povezave med raziskovalnimi inštituti, univerzami in trgom, s ciljem uspešnega prenosa čim več inovativnih in raziskovalnih projektov na trg," je povedal Jamnik. "S to pobudo SID banka sledi svojemu poslanstvu, da pospeši razvoj financiranja zgodnjih faz v Sloveniji, pomaga državi, da se ponovno uvrsti med močne inovatorje v EU, ter poveča konkurenčnost slovenskega gospodarstva."


Predsednik upravnega odbora HBOR, Hrvoje Čuvalo
, je izrazil prepričanje, da bo novi sklad pomagal zagotoviti, da bodo dobre raziskovalne ideje iz laboratorija prišle na trg: "Slovenskim in hrvaškim znanstvenikom ter znanstveni-raziskovalni skupnosti zagotavljamo finančna sredstva, ki bodo spodbudila nadaljnji razvoj znanosti, raziskav in inovacij," je pojasnil Čuvalo. "Številni dragoceni patenti in tehnološke rešitve nikoli ne dosežejo trga zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. Na ta način ustvarjamo most med znanstveno skupnostjo in podjetništvom, kar je lahko na koncu eden od ključnih dejavnikov rasti in razvoja celotnega gospodarstva."


Sodelovanje vlagateljev zunaj EIF je ključnega pomena za dosego kritične mase sklada in predstavlja pomemben znak zaupanja trga v dejavnost prenosa tehnologije. 


Sklad tveganega kapitala Vesna sestavlja skupina različnih strokovnjakov z bogatimi izkušnjami na področju naložb in poslovanja sklada ter specializiranim znanjem na področju inkubacije podjetij, družbenega vpliva in investicij poslovnih angelov. Ekipa sklad tveganega kapitala Vesna je v preteklih letih vzpostavila široko mrežo odnosov z vodilnimi znanstvenimi centri v Sloveniji in na Hrvaškem. V letošnjem letu pričakuje dodaten zasebni kapital, ki bo še povečal obseg sklada.

PR - SID banka