Na mednarodnem podjetniškem večeru Mobility Slovenia se je v največjem evropskem pospeševalniku UnternehmerTUM v Münchnu s svojimi prebojnimi rešitvami trajnostne mobilnosti sinoči predstavilo pet najboljših slovenskih zagonskih podjetij.

23. 11. 2023

Na mednarodnem podjetniškem večeru Mobility Slovenia se je v največjem evropskem pospeševalniku UnternehmerTUM v Münchnu s svojimi prebojnimi rešitvami trajnostne mobilnosti sinoči predstavilo pet najboljših slovenskih zagonskih podjetij. Strokovna komisija je izbrala zmagovalca ReCatalyst. Zmagovalno ekipo bo UnternehmenTUM vzel pod svoje okrilje in ji pomagal do želenega poslovnega preboja.

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež se že drugi dan mudi na Bavarskem, kjer išče možnosti za krepitev sodelovanja Slovenije z izjemno razvitim bavarskim podjetniškim in inovacijskim ekosistemom. Med posameznimi zveznimi deželami namreč Bavarska po obsegu blagovne menjave v letu 2022 predstavlja skoraj četrtino celotne blagovne menjave z Nemčijo. Slovenija je z Bavarsko lani ustvarila 3,38 milijarde evrov blagovne menjave, kar predstavlja skoraj 35-odstotno rast. Jedro slovenskega izvoza na Bavarsko predstavljajo polizdelki in sestavni deli, zlasti za elektro, strojno in avtomobilsko industrijo, medtem ko v bavarskem izvozu v Slovenijo prevladujejo končni izdelki, v prvi vrsti avtomobili in stroji.

“Munchen je evropska start-up prestolnica, kjer je skoncentrirano veliko inovacij, zagonskih podjetij, industrije in kapitala, zato z nadaljevanjem sodelovanja odpiramo vrata slovenskim podjetjem za priložnosti, trge in vlaganja,” je dejal Frangež, katerega tokratni obisk je rezultat dogovorjenih aktivnosti na julijskih sestankih v bavarski prestolnici.

Državni sekretar Frangež je včeraj sestal z novim državnim sekretarjem na Ministrstvu za gospodarstvo, deželni razvoj in energijo Bavarske Tobiasom Gotthardtom. Iskala sta možnosti poglobitve sodelovanja med Slovenijo in Bavarsko, kjer sta se osredotočala predvsem na področje zagonskih podjetij in spodbujanja inovativnosti, zelene in digitalne transformacije avtomobilske industrije ter vesoljskih tehnologij.


Sodelovanje na področju podpore zagonskim podjetjem

Sinoči je potekal tudi mednarodni podjetniški večer v organizacij UnternehmenTUM. To je eno izmed največjih in najbolj uspešnih središč za zagonska in hitrorastoča podjetja v Evropi, povezuje najmočnejše igralce na področju trajnostne mobilnosti v Evropi.  Prav zato je organiziral mednarodni podjetniški večer, z naslovom “Mobility Slovenia”. 

Na tem se je s svojimi trajnostnimi rešitvami na področju mobilnosti predstavilo pet slovenskih podjetij – Sipaboards d. o. o., Elaphe pogonske tehnologije d. o. o., Flux Performance d. o. o., YFlab d. o. o. in ReCatalyst d. o. o. Komisijo je najbolj prepričala predstavitev ReCatalyst, ki razvija, proizvaja in prodaja katalizatorje naslednje generacije za vodikove gorivne celice, njihova proizvodnja pa temelji na patentiranem postopku, s katerim učinkovitejše izrabljajo drago in redko platino. 

UnternehmenTUM bo zmagovalcu v naslednjih mesecih pomagal pri razvoju ideje in poslovnega modela, ki jim bo omogočil želen poslovni preboj v svetu. Med uspešnejša podjetja, ki je podjetniško pot začelo v sodelovanju z njimi, je denimo tudi Flixbus, ki je danes vreden približno 3 milijarde evrov, njihovo najuspešnejše podjetje Celonis pa je ovrednoteno na 13 milijard evrov.

Aleksandra Logar, vodja projektov v ReCatlyst, je ob tem povedala: »Veseli nas, da smo lahko del tega dogodka in imamo znova priložnost promovirati vodikovo tehnologijo s podporo odlične ekipe organizatorjev iz Slovenije in Nemčije. Poleg tega cenimo, da so v ta sistem vključeni vsi deležniki, vključno z vladnimi institucijami – vsi z namenom, da bi omogočili tehnološki prehod na področju mobilnosti.«

Uvodoma je državni sekretar Frangež predstavil slovenski inovacijski ekosistem in bavarske partnerje navdušil z dosežki in ambicijami Slovenij, pri tem pa izpostavil inovativna slovenska zagonska podjetja, ki s svojimi produkti osvajajo svet. »Slovenija ima dobro postavljen ekosistem, ki z inovativnimi rešitvami že dobiva pozornost mednarodne javnosti in vlagateljev. Prebojne rešitve, okrepljena kultura sodelovanja in povezana skupnost obetajo, da bomo v prihodnjih letih doživeli ’startup boom’ v Sloveniji,« je na dogodku dejal Frangež.


Memorandum o sodelovanju na področju turizma

Slovenska delegacija se je ob tej priložnosti srečala tudi s predstavniki avtomobilskega združenja Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e.V. (v prevodu Združenje nemških avtomobilistov – Klub, v nadaljnjem besedilu: ADAC). Državni sekretar Matevž Frangež je s predsednikom sekcije za turizem ADAC Karlheinzem Jungbeckom podpisal Memorandum o sodelovanju med Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport in ADAC na področju turizma. 

Zaradi številčnosti članstva (združenje šteje več kot 21 milijonov članov) ima ADAC izjemno oglaševalsko moč, s tem pa je pomemben sogovornik na področju turizma. V Sloveniji namreč sprejmemo največ nemških turistov. Med drugim smo v memorandumu zapisali, da bo ADAC svojim članom dajal splošne informacije o Sloveniji in carinskih ter cestnoprometnih predpisih, predstavljal pa bo tudi počitniške regije v Sloveniji, posamezne kampe, glamping kampe in marine, navtične informacije ter ostale zanimivosti zanimivosti.

VIR: MGTŠ