Obseg gradbenih del v EU se je septembra na mesečni ravni okrepil za 0,5 odstotka, v območju z evrom pa za 0,4 odstotka. V medletni primerjavi se je gradbeništvo v uniji okrepilo za 0,1 odstotka, v območju z evrom pa se je skrčilo za 0,3 odstotka. Slovenija je tako na mesečni kot na letni ravni beležila daleč največjo rast.

Luxembourg, 20. novembra - Obseg gradbenih del v EU se je septembra na mesečni ravni okrepil za 0,5 odstotka, v območju z evrom pa za 0,4 odstotka. V medletni primerjavi se je gradbeništvo v uniji okrepilo za 0,1 odstotka, v območju z evrom pa se je skrčilo za 0,3 odstotka. Slovenija je tako na mesečni kot na letni ravni beležila daleč največjo rast.
 
Obseg del na stavbah je bil v območju z evrom septembra večji za 0,2 odstotka, obseg del na gradbenih inženirskih objektih pa za 1,5 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad.

V celotni EU je bila mesečna rast gradbenih del na stavbah 0,3-odstotna, na gradbenih inženirskih objektih pa 1,1-odstotna.

Med državami članicami, za katere so bili na voljo podatki, so največje rasti beležile Slovenija (+7,4 odstotka), Poljska (+3,6 odstotka) in Slovaška (+2,3 odstotka). Največje padce so medtem beležile Madžarska in Romunija (obe po -1,9 odstotka), Portugalska (-1,2 odstotka) in Avstrija (-0,9 odstotka).

V medletni primerjavi je bil obseg del na stavbah v območju z evrom manjši za 0,3 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa se je okrepil za 2,5 odstotka. V celotni EU so pri stavbah beležili 0,1-odstotni padec, pri inženirskih objektih pa 2,8-odstotno rast.

Največje rasti so v primerjavi z lanskim septembrom beležile Slovenija (+32,1 odstotka), Poljka (+13,8 odstotka) in Romunija (+10,9 odstotka). Največje padce so imele na drugi strani Finska (-6,2 odstotka), Španija (-6,1 odstotka) in Madžarska (-6,0 odstotka).

VIR: STAkrog