V Azerbajdžanu se danes zaključuje 7. Unescova mednarodna konferenca ministrov in visokih uradnikov, odgovornih za telesno vzgojo in šport.

V Azerbajdžanu se danes zaključuje 7. Unescova mednarodna konferenca ministrov in visokih uradnikov, odgovornih za telesno vzgojo in šport. Sprejet je bil partnerski dokument "Fit za življenje", namenjen okrevanju po COVID-19, celostnemu oblikovanju politik na področju športa ter izboljšanju dobrega počutja mladih po vsem svetu.

Na uglednem športnem dogodku, ki je v azerbajdžanskem Bakuju potekal od 26. do 29. junija, sodeluje več kot 50 ministrov in visokih uradnikov ter več kot 540 delegatov iz skoraj 124 držav in mednarodnih organizacij. Slovensko delegacijo v Bakuju vodi dr. Mitja Blaganje, generalni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport.

Generalni sekretar dr. Blaganje je v svojem nagovoru poudaril zavedanje, da telesna dejavnost ni le hobi ali zabava, temveč je temeljni  vidik našega splošnega dobrega počutja, zdravja in sreče, pa tudi del gospodarstva in turizma. Povedal je, da je v Sloveniji pred kratkim prišlo do pomembnih sprememb pri razdelitvi pristojnosti med ministrstvi, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport zdaj skrbi za področje športa, medtem ko šolski in mladinski šport ostajata v pristojnosti ministrstva za izobraževanje.

Na konferenci je bil sprejet partnerski dokument "Fit za življenje" (angleško Fit for Life), Unescova vodilna pobuda, ki temelji na športu in je namenjena pospeševanju okrevanja po COVID-19, podpiranju vključujočega in celostnega oblikovanja politik na področju športa ter izboljšanju dobrega počutja mladih po vsem svetu.

»Slovenija se ponaša z zavidljivo visokimi statističnimi podatki, saj številke kažejo, da se je v povprečju v zadnjem desetletju redno ukvarjalo s telesno dejavnostjo ali športno rekreacijo s kar med 65 in 75 odstotki prebivalstva, zato država močno podpira pobudo "Fit za življenje", v kateri je šport prepoznan kot ključni družbeni steber, ki povezuje ljudi ter prispeva k zdravju, izobraževanju, družbi in gospodarstvu,« je poudaril dr. Blaganje.

Povedal je, da ima Slovenija uspešen program "Vzgojno izobraževalni karton", ki tudi s pomočjo tehnologije in umetne inteligence odkriva talente, katerih rezultat so izjemni dosežki v športu na najvišji  ravni. Z novo uvedenim projektom SLOFit se testiranje in merjenje telesnih sposobnosti posameznikov razširja tudi na odrasle, z namenom ohranjanja njihove telesne dejavnosti in zmanjševanja stroškov zdravstvenega varstva. "Športno-zdravstveni karton" je vodilo za celovito dobro počutje.

»Šport velja za enega ključnih dejavnikov družbe in zdravega gospodarskega razvoja,« je poudaril dr. Blaganje in pozval udeležence, da postanejo ambasadorji telesne dejavnosti in športa v svojem okolju, saj le skupaj lahko zgradimo močnejši, bolj zdrav in srečnejši svet. Tudi zato gre močna podpora Slovenije iniciativi "Fit for Life".

Ob robu konference se je generalni sekretar dr. Blaganje srečal z azerbajdžanskim ministrom za mladino in šport Faridom Gayibovim, s portugalskim državnim sekretarjem za mlade in šport Joaom Paulom Correio in s hrvaškim generalnim direktorjem za šport Krešimirjem Šamijo.

V okviru srečanja z azerbajdžanskim ministrom Gayibovim je generalni sekretar dr. Blaganje predstavil organiziranost področja športa v Sloveniji, z ministrom pa sta govorila tudi o sodelovanju na področju razvoja zimskih športov. Minister Gayibov je izkazal dobro poznavanje Slovenije in izpostavil slovenske športne uspehe, zlasti na področju gimnastike. Sogovornika sta se strinjala, da so vse skupne točke dobra priložnost za nadgradnjo sodelovanja.  

Srečanji s portugalskim državnim sekretarjem in hrvaškim generalnim direktorjem sta bili namenjeni predvsem izmenjavi mnenj  glede organizacije velikih mednarodnih športnih prireditev, financiranja športa ter vprašanj, povezanih z integriteto v športu, preprečevanjem nasilja na športnih prireditvah, prirejanjem športnih izidov in drugimi aktualnimi temami.

VIR: MGTŠ