Dogodek je potekal v Ljubljani v petek, 13. oktobra 2023, in je bil zaključna slovesnost programa Social Impact Award 2023, ki ga je letos podprlo več ključnih partnerjev, med njimi Mestna občina Koper, Zavod Novo mesto, Univerza na Primorskem, Luka Koper, SAP in Urad Republike Slovenije za mladino.

Dogodek je potekal v Ljubljani v petek, 13. oktobra 2023, in je bil zaključna slovesnost programa Social Impact Award 2023, ki ga je letos podprlo več ključnih partnerjev, med njimi Mestna občina Koper, Zavod Novo mesto, Univerza na Primorskem, Luka Koper, SAP in Urad Republike Slovenije za mladino. Organizacijo za Slovenijo je izvedla Slovenska agencija za mlade, soorganizator pa Impact Hub Ljubljana.

V tretji izvedbi programa Social Impact Award Slovenia je več tisoč mladih po vsej Sloveniji sodelovalo, prijavilo pa se je kar 107 ekip. Od teh je 36 tekmovalcev s 15 idejami uspelo priti v fazo inkubacije, kjer so svoje zamisli razvijali pod mentorstvom izkušenih (socialnih) podjetnikov. Med njimi se je nato 12 ekip potegovalo za končne nagrade.

Na zaključni slovesnosti so bile podeljene nagrade štirim najboljšim socialnopodjetniškim idejam Social Impact Award 2023. Dve nagradi je izbrala javnost z več kot 900 oddanimi glasovnicami v vseslovenskem glasovanju, medtem ko je strokovna žirija podelila preostali dve nagradi na podlagi predstavljenih pitchev.

Ekipi SWAP in EcoBuddy sta prejeli nagrado skupnosti (Community Award). SWAP, ki sta ga razvila Anuša Kovačič in Teo Winkler, se ukvarja z reševanjem problema prekomerne potrošnje in prehitrega zavrženja predmetov s pomočjo aplikacije za izmenjavo rabljenih predmetov. EcoBuddy, ki ga sestavljajo Luka Tomažič, Vita Potočnik, Amadej Šenk in Martin Štrekelj, pa je razvil aplikacijo za prepoznavo in ustrezno razvrščanje odpadkov.

Vodja Social Impact Award Slovenia, Ana Belac, je izrazila navdušenje nad številom inovativnih idej, ki so se pojavile letos, ter poudarila, da to kaže na spremembe v družbi in rastočo željo mladih, da soustvarjajo pozitiven družbeni in okoljski učinek. Dogodek je obiskala tudi Tadeja Pačnik-Sajovic, predstavnica podjetja SAP Slovenija, ki je bila letos tudi mentorica nekaterim ekipam finalistov.

Projekt Social Impact Award si prizadeva za ozaveščanje, izobraževanje, podporo in povezovanje mladih v socialnem podjetništvu. Ključni cilji programa vključujejo predstavitev socialnega podjetništva kot smiselne kariere, razvoj kompetenc za uspeh v socialnem podjetništvu, nudenje strokovne podpore, inkubacijo in možnost začetnega kapitala ter ustvarjanje mreže s podjetniki in strokovnjaki.

S tem projektom se odpirajo vrata za več kot 300.000 mladih v Sloveniji, ki imajo potencial za ustvarjanje pozitivnih družbenih sprememb. Spodbujajmo jih, naj sodelujejo in podpirajmo razvoj naslednje generacije uspešnih socialnih podjetnikov! Slovenija se lahko pohvali s svojimi inovatorji, ki bodo spreminjali svet na bolje.

Uredništvo