V idrijskem Filmskem gledališču se bo drevi v okviru Evropskega art kina odvila projekcija slovenskega filma Sladke sanje, ki je bil leta 2000 poleg Ljubljane posnet tudi na Idrijskem in je kasneje požel množico nagrad na različnih filmskih festivalih.

V idrijskem Filmskem gledališču se bo drevi v okviru Evropskega art kina odvila projekcija slovenskega filma Sladke sanje, ki je bil leta 2000 poleg Ljubljane posnet tudi na Idrijskem in je kasneje požel množico nagrad na različnih filmskih festivalih. Film je premiero doživel na filmskem festivalu v Portorožu 30. marca 2001. V kinematografih smo si ga lahko pogledali od 18. oktobra 2001. Sedaj pa se Sladke sanje po 22 letih ponovno vračajo v Idrijo.

Snemanje filma se je pričelo 4. aprila 2000, Idrija in Spodnja Idrija sta takrat za 57 dni postali filmski prizorišči, številni prebivalci Idrije, od šolarjev do odraslih, pa so za nekaj tednov prestopili v filmski svet Sladkih sanj, kjer so v scenah nastopali kot statisti.

Zgodba film Sladke sanje v režiji Saše Podgorška in po scenariju Mihe Mazzinija je postavljena v čas bivše Jugoslavije, v začetku sedemdesetih let, ko je mlade preplavljala pop kultura, ki je preko filmov in glasbe pljusknila k nam iz Amerike. V prvi vrsti pa je to intimna zgodba o odraščanju trinajstletnega Egona, ki uperi vse svoje moči v uresničitev trenutnega življenjskega cilja - dobiti tako želeni gramofon in se s tem končno postaviti ob bok sovrstnikom. V tem vztrajnem lovu za glasnim predmetom poželenja osnovnošolec Egon razreši še druge dileme, odkrije nekaj tragikomičnih resnic in se dokončno postavi zase ter se osamosvoji od depresivne družine. Egon se torej odpravi uresničevat načrt, prebija se med sošolci, učitelji, komunisti in oporečniki in nazadnje dobi gramofon. Spotoma pa še odraste.

Osrednji lik Egona je upodobil mladi Janko Mandič, film se tudi sicer lahko pohvali z močno igralsko zasebo: Egonovo ločeno mamo je odigrala Veronika Drolc, v svet mistike potopljeno babico Iva Zupančič, v enem od prizorov pa odigrata tudi igralski legendi Radko Polič in Bora Todorović.

V filmski svet sladkih sanj se bomo spet lahko potopili drevi ob 19. uri v idrijskem Fimskem gledališču. 

 Metka Rupnik

Foto: arhiv Sladke sanje

VIR: Občina Idrija