Dunajsko energetsko podjetje Wien Energie že deset let omogoča udeležbo pri sončnih elektrarnah tistim meščanom, ki ne morejo postaviti fotovoltaičnih modulov pri sebi doma ali zgolj iščejo dolgoročno naložbo.

 
Dunajsko energetsko podjetje Wien Energie že deset let omogoča udeležbo pri sončnih elektrarnah tistim meščanom, ki ne morejo postaviti fotovoltaičnih modulov pri sebi doma ali zgolj iščejo dolgoročno naložbo. Spomladi bodo tako zagnali že 29. skupnostno sončno elektrarno, ki bo postavljena na osrednjem pokopališču Zentralfriedhof.
 
Nova fotovoltaična elektrarna na osrednjem dunajskem pokopališču z močjo 1,4 megavata bo tretja največja elektrarna v lasti meščanov podjetja Wien Energie. Delovati bo začela spomladi in bo proizvajala elektriko za 570 gospodinjstev. Dunajčani lahko kupijo solarne pakete in z njimi sofinancirajo elektrarno. Predkupno pravico bodo imeli najemniki grobov na tem pokopališču. Wien Energie module postavi, meščani pa jih podjetju oddajo nazaj in prejemajo letne pozitivne obresti v obliki bona, ki ga lahko unovčijo pri nakupu električne energije. Solarni paket stane 250 evrov, lastnik pa letno prejme energetski bon v vrednosti 60 evrov.
 
Na Dunaju in v Spodnji Avstriji trenutno deluje že 28 takšnih elektrarn v lasti meščanov. Sončne elektrarne s skupno močjo 20,5 megavatov z električno energijo oskrbujejo že 8.400 gospodinjstev. Ker na Dunaju kar 80 odstotkov meščanov živi v najemniških stanovanjih, ne morejo postaviti lastnih sončnih elektrarn. Pri skupnostnih elektrarnah je trenutno udeleženih že deset tisoč Dunajčanov, ki so vanje vložili 38 milijonov evrov. Paketi za prvo takšno elektrarno leta 2012 so bili razprodani v 26 urah, zanimanje za udeležbo pa ne pojenja niti po desetih letih. Meščani se na ta način aktivno vključujejo v širjenje obnovljivih virov energije na Dunaju ter tako letno prihranijo kar 12.000 ton ogljikovega dioksida.
 
Avstrijska prestolnica si je zastavila ambiciozen cilj, do leta 2040 postati ogljično nevtralno mesto. Izpuste ogljikovega dioksida bodo poskušali zmanjšati predvsem s povečanjem izkoriščanja sončne energije, prepovedjo dizelskih in bencinskih vozil v mestu ter z zmanjšanjem količine odpadkov.