Madžarska energetska skupina Mol si želi v Sloveniji povečati prepoznavnost svoje blagovne znamke, saj so bili do zdaj prisotni le v delu države. Prepričani so, da bo k temu korenito prispevala preobrazba bencinskih servisov družbe OMV. Več kot četrtina mreže servisov novega podjetja Mol & Ina je že spremenila zunanjo podobo.

Budimpešta, 24. novembra - Madžarska energetska skupina Mol si želi v Sloveniji povečati prepoznavnost svoje blagovne znamke, saj so bili do zdaj prisotni le v delu države. Prepričani so, da bo k temu korenito prispevala preobrazba bencinskih servisov družbe OMV. Več kot četrtina mreže servisov novega podjetja Mol & Ina je že spremenila zunanjo podobo.

Madžarska energetska skupina je konec letošnjega avgusta zaključila nakup družbe OMV Slovenija in tako prevzela dosedanje bencinske servise OMV. Madžari so 92,25 odstotka OMV Slovenija prevzeli v partnerstvu z Ino, hrvaško energetsko družbo iz svoje skupine, ki je že imela v lasti 7,75 odstotka OMV Slovenija.
Nastala je nova družba Mol & Ina s sedežem v Kopru. Ina je 33-odstotna lastnica novega podjetja, preostanek ima v lasti MOL Slovenia Downstream Investment s sedežem v Amsterdamu.

S preobrazbo 119 prevzetih bencinskih servisov OMV naj bi zaključili do konca aprila prihodnje leto, od teh jih bo 27 dobilo podobo hrvaške Ine. Do zdaj je že več kot četrtina mreže bencinskih servisov spremenila svojo zunanjo podobo, so ob srečanju s slovenskimi novinarji v Budimpešti pojasnili v skupini.
Na vseh Mol & Ina bencinskih servisih, tudi tistih, kjer zunanja podoba še ne bo spremenjena, bodo najpozneje do 1. januarja 2024 uvedli njihova goriva znamke EVO. Kot so na srečanju predstavili v skupini, kakovost svojega goriva preverjajo tako znotraj lastnih zmogljivosti kot tudi s pomočjo neodvisnega avstrijskega laboratorija DTC.

V skupini si želijo povečati svoj tržni delež v Sloveniji. Za to bo treba v prihodnjih letih okrepiti tudi svojo prepoznavnost v državi, saj so, kot ugotavljajo, trenutno predvsem omejeni na tiste dele države, kjer je svoje bencinske servise imela Mol Slovenija, so izpostavili v skupini.

Med načrti skupine je tudi razširiti potrošniško blagovno znamko Fresh corner, v okviru katere posebno pozornost namenjajo tudi ponudbi kave in prigrizkov.
Mol je od OMV prvotno sicer prevzel 172 servisov, vendar so jih 39 konec avgusta prodali energetski družbi Shell. Ta transakcija je bila pogoj, ki jim ga je za prevzem OMV Slovenija postavila Evropska komisija. Posel je bil predmet različnih soglasij, vključno s potrditvijo Javne agencije RS za varstvo konkurence.
Shellu so prodali bencinske servise podjetij Mol & Ina ter Mol Slovenija. Predaja 20 bencinskih servisov iz mreže Mol Slovenija se je že začela, nekateri pa že poslujejo pod novim lastnikom in novo blagovno znamko. Proces predaje vseh servisov bo po oceni skupine predvidoma zaključen marca prihodnje leto.
Skupina Mol sicer upravlja tri rafinerije in dva petrokemična obrata z integriranim upravljanjem dobavne verige na Madžarskem, Slovaškem in Hrvaškem ter mrežo več kot 2500 bencinskih servisov v 10 državah srednje in jugovzhodne Evrope.

Lastne rafinerije in petrokemični obrati dajejo skupini prednost na trgu, so prepričani. V rafinerijah imajo skupno za okoli 18 milijonov ton distilacijskih zmogljivosti. Rafinerija Danube na Madžarskem, ki je začela obratovati leta 1965, pri tem velja za eno največjih rafinerij v srednji in vzhodni Evropi.
Po eno rafinerijo ima skupina še na Slovaškem in Hrvaškem, v bližini Reke. Slednja je trenutno v procesu obsežne nadgradnje. Nafto iz rafinerij nato prodajajo v 12 državah, na območju Srednje in Vzhodne Evrope pa imajo približno 20-odstotni tržni delež.

V skupini so prepričani, da je prihodnost mobilnosti zelo raznolika, zato postopoma gradijo svojo ponudbo alternativnih goriv, kot sta bioplin in vodik. V ta namen so med drugim letos prevzeli eno največjih bioplinarn na Madžarskem, kjer se letno proizvede okoli 11 milijonov kubičnih metrov bioplina.
Skupina Mol je v Sloveniji prisotna od leta 1996, in sicer prek podjetja Mol Slovenija s sedežem v Murski Soboti. Podjetje upravlja z mrežo več kot 50 bencinskih servisov po Sloveniji.

VIR: STAkrog