Skupina MOL je danes zaključila nakup družbe OMV Slovenija in s tem razširila svojo mrežo bencinskih servisov v Sloveniji, ki sedaj začasno združuje več kot 170 lokacij. V partnerstvu s članico Skupine MOL, INO, je Skupina MOL postala druga največja ponudnica naftnih derivatov na slovenskem trgu.

Skupina MOL je danes zaključila nakup družbe OMV Slovenija in s tem razširila svojo mrežo bencinskih servisov v Sloveniji, ki sedaj začasno združuje več kot 170 lokacij. V partnerstvu s članico Skupine MOL, INO, je Skupina MOL postala druga največja ponudnica naftnih derivatov na slovenskem trgu.

  • Skupaj z zaposlenimi, katerih pogoji zaposlitve se ne spreminjajo, si bomo prizadevali nadaljevati uspešno poslovanje.
  • Podjetje OMV Slovenija d. o. o. se bo v kratkem preimenovalo v MOL & INA d. o. o. in bo tudi v prihodnje svoj sedež obdržalo v Kopru.
  • Nadaljnje načrte na slovenskem trgu bo Skupina MOL predstavila na novinarski konferenci, ki jo pripravljamo v ponedeljek, 3. julija 2023.

Budimpešta, Koper, 30. junij 2023 - Skupina MOL, vodilno integrirano mednarodno naftno, plinsko, petrokemično in maloprodajno podjetje, ki je prisotno v Srednji in Vzhodni Evropi, je v partnerstvu z INO, članico Skupine MOL, zaključila nakup 92,25 % lastniškega deleža v družbi OMV Slovenija d. o. o. Združena mreža bencinskih servisov v Sloveniji zdaj povezuje več kot 170 lokacij. Ključna prioriteta Skupine MOL je na podlagi znanja in izkušenj vseh zaposlenih nadaljevati uspešno poslovanje. Podjetje OMV Slovenija d. o. o. se bo v prihodnjih dneh preimenovalo v MOL & INA d. o. o., sedež podjetja pa ostaja v Kopru. MOL & INA kot članica Skupine MOL bo utrdila položaj Skupine MOL na slovenskem trgu ter tudi v prihodnje omogočala kupcem in poslovnim strankam dostop do produktov in storitev vrhunske kakovosti. Skupina MOL in družba INA, ki je prav tako članica Skupine MOL, sta se dogovorili, da z zaključkom transakcije hrvaška INA svoj lastniški delež v podjetju OMV Slovenija (kmalu MOL & INA) iz 7,75 % poveča na 33 %. Skladno s tem razmerjem bo 27 bencinskih servisov iz mreže nekdanjega OMV-ja v obdobju spreminjanja zunanje podobe bencinskih servisov spremenilo svojo podobo na način, da bo ta skladna s podobo INE.

Poslovni model Skupine MOL je popolnoma vertikalno integriran in se po tem pomembno razlikuje od konkurentov na slovenskem trgu, kar nam omogoča cenovno konkurenčnost, hkrati pa tudi razvoj produktov vrhunske kakovosti, vključno z gorivi MOL EVO. Rafinerije v lasti Skupine MOL so naša ključna konkurenčna prednost, saj se lokalni trgi v Evropi, tudi slovenski, oskrbujejo pretežno iz teh rafinerij – na Madžarskem, Slovaškem in na Hrvaškem, kjer je rafinerija v Reki trenutno v nadgradnji. Poleg stabilnega in vzdržnega dobičkonosnega poslovanja Skupina MOL pomembno prispeva tudi k lokalni tržni konkurenci in zanesljivosti oskrbe.

Prevzem družbe OMV Slovenija je v skladu z dolgoročno trajnostno strategijo Skupine MOL Shape Tomorrow 2030+, v okviru katere ima INA pomembno vlogo, eden glavnih ciljev pa je kupcem na vseh njihovih poteh zagotoviti uporabne produkte in storitve. »Z nenehnim razvojem in digitalizacijo oblikujemo potrošniške trende prihodnosti in razvijamo mobilnost. V zadnjih 27. letih smo slovenskim kupcem zagotovili vrhunska goriva MOL EVO in svojo ponudbo v celotni slovenski mreži nadgradili s ponudbo Fresh Corner. Slovenija je zgodba o uspehu in naši celotni Skupini ponuja priložnost za nadaljnjo rast. Ponosni smo, da smo močna številka dve na trgu, hkrati pa se zavedamo svoje odgovornosti do strank in lokalnega okolja,« je povedal Péter Ratatics, izvršni direktor za potrošniške storitve Skupine MOL.

Za pridobitev soglasja Evropske komisije k prevzemu OMV Slovenija je Skupina MOL marca letos sklenila kupoprodajno pogodbo, ki vključuje prodajo 39 bencinskih servisov iz združene slovenske mreže podjetju Shell. Zaključek nakupa je predviden v drugi polovici leta 2023.

Prihodnje načrte na slovenskem trgu bo Skupina MOL predstavila na novinarski konferenci, ki bo potekala v ponedeljek, 3. julija 2023, ob 14. uri v Kongresnem centru Portus Hotela Slovenija v Portorožu. Sogovorniki na novinarski konferenci bodo:

  • Valerija Glavač, direktorica podjetja MOL & INA d. o. o. in MOL Slovenija d. o. o.,
  • Peter Ratatics, izvršni direktor za potrošniške storitve v Skupini MOL,
  • Csaba Zsótér, izvršni direktor Downstream goriv v Skupini MOL in
  • Robert Pitt, direktor maloprodaje v Skupini MOL.
Po novinarski konferenci bodo vsi sogovorniki na voljo tudi za individualne izjave. V primeru dodatnih vprašanj vam je na voljo kontakt spodaj.

O MOL Slovenija

MOL Slovenija je članica Skupine MOL in na slovenskem trgu prisotna od leta 1996. MOL Slovenija ponuja visokokakovostna MOL EVO goriva, ki so dostopna v mreži več kot 50 bencinskih servisov po vsej Sloveniji. Osredotočeni smo na potrebe kupcev, zato z našo vrhunsko gastronomsko Fresh Corner ponudbo zagotavljamo prijeten postanek na poti, ki ga bogatijo vrhunska kava ter slastni hladni in topli prigrizki. Vse več naših bencinskih servisov je opremljenih tudi s polnilnimi postajami, namenjenimi voznikom električnih avtomobilov. Uspešno uresničujemo Shape Tomorrow 20230+ strategijo Skupine MOL, smo zanesljiv partner našim kupcem, dobaviteljem in lokalnim skupnostim ter odgovoren delodajalec. Osredotočenost na rast, zadovoljstvo kupcev in zaposlenih nam omogoča investiranje v nadaljnji razvoj ter hkrati zagotavlja zmogljivosti za učinkovito prilagajanje prihodnjim spremembam v gospodarskem okolju.

O Skupini MOL

Skupina MOL je mednarodna, integrirana, naftna, plinska, petrokemična in maloprodajna družba s sedežem v Budimpešti na Madžarskem. S svojimi poslovnimi dejavnostmi in dinamično mednarodno ekipo, ki šteje več kot 24.000 ljudi, je aktivna v več kot 30 državah in beleži več kot 100 let izkušenj v industriji. Skupina MOL upravlja tri rafinerije in dva petrokemična obrata v okviru integriranega upravljanja oskrbovalne verige, in sicer na Madžarskem, Slovaškem ter na Hrvaškem in ima v lasti mrežo blizu 2.500 bencinskih servisov v 10 državah Srednje in Vzhodne Evrope. Raziskovalne in proizvodne dejavnosti Skupine MOL so podprte z več kot 85-letnimi izkušnjami na področju ogljikovodikov ter 30-letnimi izkušnjami pri vbrizgavanju CO2. Trenutno potekajo proizvodne aktivnosti v 7 državah in raziskovalne dejavnosti v 9 državah. Skupina MOL je zavezana k transformaciji svojega tradicionalnega poslovanja na osnovi fosilnih goriv k nizkoogljičnem, trajnostnem poslovnem modelu in si prizadeva, da bi postala ogljično nevtralna do leta 2050, medtem ko bo oblikovala nizkoogljično krožno gospodarstvo v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope.

O Skupini INA

Skupina INA je vodilna naftna družba na Hrvaškem in pomemben regionalni akter na področju iskanja in proizvodnje nafte in plina, predelave nafte ter distribucije nafte in naftnih derivatov. Skupino INA sestavlja več povezanih družb, ki so v celoti ali delno v lasti družbe INA, d.d. Skupina ima sedež v Zagrebu na Hrvaškem. Regionalno maloprodajno mrežo INE sestavlja več kot 500 lokacij na Hrvaškem in v sosednjih državah. Nafto predeluje v rafineriji na Reki, kjer trenutno poteka največja nadgradnja rafinerije v njeni zgodovini. Po zaključku nadgradnje bo rafinerija na Reki ena najsodobnejših rafinerij v regiji Srednje in Vzhodne Evrope. Trajnostne alternative INA razvija v okviru industrijskih obratov v Sisku. Skupina INA je članica skupine MOL.

VIR: MOL