Skupina MOL, vodilno integrirano mednarodno naftno, plinsko, petrokemično in maloprodajno podjetje, ki je prisotno v Srednji in Vzhodni Evropi, je izpolnila vse pogoje za prevzem 92,25 % deleža v podjetju OMV Slovenija in prejela soglasje Evropske komisije k prevzemu.

Skupina MOL, vodilno integrirano mednarodno naftno, plinsko, petrokemično in maloprodajno podjetje, ki je prisotno v Srednji in Vzhodni Evropi, je izpolnila vse pogoje za prevzem 92,25 % deleža v podjetju OMV Slovenija in prejela soglasje Evropske komisije k prevzemu. Kupoprodajna pogodba za prevzem drugega največjega trgovca z gorivi na slovenskem trgu je bila podpisana 7. junija 2021.

Poglobljena raziskava trga, ki jo je pred izdajo soglasja k prevzemu opravila Evropska komisija, je potrdila, da bo tudi po zaključku prevzema in ob izpolnitvi pogoja odprodaje določenega števila bencinskih servisov, h kateri se je zavezala Skupina MOL, slovenski trg naftnih derivatov ostal trajno konkurenčen. Skupina MOL je v utemeljitvi izrazila prepričanje, da se bo tržna konkurenca v državi s tem poslom zgolj še okrepila, saj bo prisotnost močnega ponudnika z drugim največjim tržnim deležem povzročila pritisk na prevladujočega ponudnika, posledično pa bo slovenski potrošnik deležen boljših cen ter kakovostnejših produktov in storitev.

Skupina MOL je svojo zavezanost izpolnjevanju vseh zahtev glede tržne konkurenčnosti, ki jih je postavila Evropska komisija, potrdila s podpisom kupoprodajne pogodbe, s katero je 39 bencinskih servisov svoje bodoče združene mreže prodala Shellu. Tudi po zaključku te transakcije, ki je predviden še letos, bo MOL ohranil položaj drugega največjega ponudnika naftnih derivatov na slovenskem trgu. Zaključek transakcije prevzema družbe OMV Slovenija je predviden do 30. junija.

VIR: MOL