September je za Velenje prazničen mesec, saj je bilo 20. septembra 1959 odprto novo mestno središče.


Vsako leto v počastitev praznika organiziramo več dogodkov, prireditev in sprejemov in tako je bilo tudi letos. Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol se je srečal s prostovoljci, mladimi, starejšimi, gospodarstveniki, predsedniki krajevnih skupnosti in mestnih četrti … Številne prireditve potekajo tudi po posameznih krajevnih skupnosti, nekaj dogodkov pa bomo izvedli še v oktobru. Zaključujemo pa tudi več pomembnih investicij, ki bodo še izboljšale kakovost bivanja v našem mestu.  
 
V začetku septembra so vsa gospodinjstva prejela praznično brošuro z naslovom Velenje – mesto s srcem, s katero smo želeli pokazati, kaj vse naša lokalna skupnost dela za naše občane. V okviru Pikinega festivala smo organizirali sprejem novorojencev in prvošolcev. Na Visti smo pripravili županov sprejem s športnimi igrami za velenjske prostovoljce, krvodajalce, gasilce, policiste in mestne redarje ter člane društev s področja zaščite in reševanja. S sprejemom se je župan zahvalil vsem, ki s svojim delovanjem pomembno prispevajo, da se v našem mestu počutimo varno.
 
20. september smo zaznamovali s praznično sejo, slovesnostjo in veselico z Ansamblom Stil na Titovem trgu. Veseli smo bili, da so z nami praznovali predstavniki prijateljskih in partnerskih mest, ki so se udeležili tudi mednarodne konference o prihodnosti sistema daljinskega ogrevanja. Tradicionalno smo organizirali prireditev Velenje se predstavi, v okviru katere smo izvedli Tek očkov z rekordno udeležbo. Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je na srečanje ob prazniku občine povabil predstavnike večjih gospodarskih družb in novih investitorjev, saj želi sodelovanje še okrepiti in nadgraditi, še posebej v luči prestrukturiranja. Predsednikom krajevnih skupnosti in mestnih četrti smo predstavili večje investicije in načrtovane projekte.
Župan je sprejel tudi turistične delavce in se jim zahvalil za pomemben prispevek k prepoznavnosti našega mesta. Ob mednarodnem dnevu starejših pa je sprejel starejše občane in občane z različnimi oviranostmi in se ob glasbenem nastopu Roberta Gotra podružil z njimi. Posebej za njih smo pripravili brošuro Velenje za starejše občanke in občane, v kateri odgovarjamo na vprašanja, ki si jih starejši občani pogosto postavljajo (oblike pomoči, programov, najem oskrbovanih stanovanj ipd.).
 
V tem tednu, ko obeležujemo teden otroka, je župan na obisk v mestno hišo povabil prvošolce vseh velenjskih osnovnih šol, za velenjske petošolce pa bomo vsak dopoldan organizirali enourno turistično vodenje po Velenju. Naša želja namreč je, da bi otroci vedeli, kje je mestna hiša, kdo je župan, kakšna je velenjska himna, zastava, in da bi poznali naše mesto.
Ob občinskem prazniku smo načrtovali tudi koncert Magnifica, ki pa smo ga zaradi bolezni prestavili na petek, 14. oktobra.
 
V občini se zaključujejo tudi številne investicije, ki bodo še izboljšale kakovost življenja občanov, in sicer asfaltiranje ceste Sedovnik–Vivod v Cirkovcah, obnova vodovoda in kanalizacije na Cesti bratov Mravljakov, komunalne infrastrukture na Toledovi cesti, dotrajanega parkirišča na Kersnikovi cesti 1, izgradnja črpališča in povezovalnega cevovoda od NPPV Čujež do filtrirne postaje Jablanice v Krajevni skupnosti Paka, razširitev parkirišča pri Stari Nami in pristopne klančine mostu za pešce med Kardeljevim trgom in Stantetovo ulico, rekonstrukcija avtobusnih postajališč in nadstreškov, kolesarska povezava do Dobrne, ureditev parkirišča pri vrtcu Tinkara, javna razsvetljava Bevče, Kavče Babja Klada, na Zidanškovi cesti in Cesti talcev, prenova centralne kuhinje v enoti Lučka Vrtca Velenje.
Kar nekaj investicij smo zaključili pred kratkim: tehnološka prenova toplotne podpostaje 107, obnova odseka omrežja ter izgradnja dveh internih toplotnih podpostaj na Šlandrovi cesti, tehnološka prenova toplotne podpostaje 494 na Cankarjevi 1abc, razširitev klasičnih grobov na pokopališču Podkraj ter javna razsvetljava na Cesti na Vrtače.
 
Zaključek investicije Park državnosti bomo obeležili s svečanim odprtjem, ki ga bomo pripravili 24. oktobra ob 16. uri. Z novo pridobitvijo bomo v Velenju celostno zaokrožili in dopolnili vsebino Spominskega centra 1991 ter omogočili obisk tudi večjim skupinam.
 
Ponosni tudi na prejeti priznanji na področju turizma: mednarodno nagrado BIG SEE TOURISM AWARD 2022 za turistična produkta Skrivnosti potopljenih vasi – odplujte po dragoceni košček preteklosti in Polet v usnjarno Evrope – gosposko po Šoštanju ter pridobljen znak Slovenia Unique Experience za turistični produkt Skrivnosti potopljenih vasi. Prav tako je že peto leto zapored Velenjska plaža najboljše naravno kopališče.
 
PR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje