S svojo sedemsedežno študijo VISION 7S znamka ŠKODA daje prvi konkretni vpogled v svoj novi oblikovalski slog, ki odraža zanesljivost, uporabnost in pristnost.

Model VISION 7S je hkrati prva ŠKODA, ki ima matirano zunanjo barvo. V notranjosti ambient določajo trajnostni materiali in interaktivne površine. Baterija s kapaciteto 89 kWh konceptnemu vozilu omogoča doseg v višini več kot 600 kilometrov (po kriterijih WLTP). 

 


 

Johannes Neft, direktor tehničnega razvoja pri družbi ŠKODA AUTO, je povedal: "VISION 7S zaradi svoje baterije s kapaciteto 89 kWh omogoča doseg v višini več kot 600 kilometrov in dovoljuje hitro polnjenje z močjo 200 kW. Ti parametri ponazarjajo, kakšne tehnične možnosti nudi modularna platforma za električna vozila. S pogledom v notranjost pa hkrati gledamo v prihodnost individualne mobilnosti: različne konfiguracije notranjosti za različne situacije, otroški sedež, integriran v sredinsko konzolo, in posebej intuitivno upravljanje velikega, vrtljivega osrednjega zaslona narekujejo smer."

Oliver Stefani, glavni oblikovalecl: "V preteklih mesecih smo skupaj razvili popolnoma nov oblikovalski slog. Svoji ekipi se zahvaljujem za vsa njena prizadevanja in odlično delo v okviru tega intenzivnega in zanimivega projekta. Tradicionalne odlike smo nadgradili in pri tem pogumno ubrali nove poti. Minimalistični funkcionalni dizajn daje občutek prijetnega zavetja in izžareva moč, hkrati pa bodo vozila, ki bodo v prihodnje dopolnjevala našo ponudbo, izjemno aerodinamična."

 


 


Nov pogled na sprednji del s podobo 'Tech-Deck'

ŠKODA VISION 7S je prvi model v novem oblikovalskem slogu češkega avtomobilskega proizvajalca. Poleg podobe 'Tech-Deck' na sprednjem delu vozila, jo odlikujejo trdna šasija in aerodinamične strešne linije, ki omogočajo visoko učinkovitost. Izjemno dolg potniški prostor že na prvi pogled razkriva izjemno prostornost.

Sprednji del vozila z značilno linijo nosi tudi že znane oblikovalske elemente. Na nekdanjem mestu logotipa znamke je sedaj novo oblikovani napis ŠKODA, ki dopolnjuje nov pas ambientne osvetlitve. Ob zgornjem robu sprednjega dela se razteza preko celotne širine vozila in prikazuje osvetljene grafike. Tako imenovana podoba Tech-Deck predstavlja sodobno interpretacijo že poznane ŠKODA mreže hladilnika. Kljub podobnemu poteku linij podoba 'Tech-Deck' deluje bistveno nižja in širša, kot dosedanja značilna podoba. Na mestu lamel je sedaj zatemnjeno steklo, za katerim se skrivajo senzorji vozila.

 



Nova grafična podoba luči v obliki črke T na sprednjem in zadnjem delu

Ozki žarometi so pomaknjeni daleč navzven, razporejeni so v dveh vrstah drug nad drugim in 'štirioko' grafično podobo razširjajo v obliko črke T. Pri tem se dnevne luči na straneh raztezajo daleč v blatnika in tvorijo ostro začrtano zgornjo linijo črke T. Na ta način je sprednji del optično uokvirjen. LED-zadnje luči so prav tako razporejene v obliki črke T. Tudi tukaj zgornja linija na straneh sega do blatnikov. Ta oblikovalski element se ponovi tudi na zunanjih ogledalih s kamero in na senzorskih vratnih kljukah, ki so poglobljene v karoserijo in usmerjene pokončno. 

 



Robustni odbijači z markantnimi zračnimi odprtinami

Poseben poudarek predstavljata robustna odbijača na sprednjem in zadnjem delu. Izdelana sta iz vzdržljivega materiala iz recikliranih starih pnevmatik. Enak material je uporabljen tudi za obrobe kolesnih ohišij in optično poskrbi za robusten poudarek. V sprednji del je integriranih sedem navpičnih zračnih odprtin, skozi katere doteka zrak do hladilnih sistemov in zavor. V zadnjem odbijaču je VISION 7S opremljen z devetimi navpičnimi prezračevalnimi šobami. Tako spredaj kot zadaj je na sredini nameščen svetleč upravljalni element, lakiran v bleščeče oranžni barvi, ki ga je mogoče izvleči in uporabiti kot kavelj. Poleg tega je tam po potrebi mogoče od zunaj varno prekiniti visokonapetostni električni tok v vozilu. 

 


 


Visoka tornado linija in mehko padajoča streha za aerodinamično učinkovitost

Visoko nameščena tornado linija trdno šasijo razmejuje od stranskih oken in s svojim lokom poudarja mogočno markantno izoblikovan ramenski del. Kvadratasta kolesna ohišja, ki ležijo pod njim, so izbočena in jasno poudarjena. Kolesa imajo premer 22 palcev, aerodinamično optimizirana platišča pa so skoraj popolnoma zaprta. Med kolesnimi ohišji so nad stranskima pragovoma nameščene dodatne prezračevalne šobe s prekrivno mrežo. Pragova služita tudi kot stopnici za vstopanje skozi portalna vrata, ki se z zasukom navzgor odpirajo protismerno, skozi mrežo pa se odvaja topel zrak, ki nastaja pri hlajenju visokonapetostne baterije. Nizka strešna linija se mehko spušča proti zadku in preide v izrazito oblikovan usmernik zraka nad zadnjim steklom, ki poskrbi za visoko aerodinamično učinkovitost. Markantno oblikovan je tudi trikotno izdelan D-stebriček, ki se spušča proti zadku. Na spodnjem delu nosi novi napis ŠKODA. Tega pa je mogoče najti tudi na zadnjem pokrovu, kjer je prav tako osvetljen kot na sprednjem delu vozila. Kovinski lak v matirani izvedbi v svetlo zelenem odtenku Explorer poudarja minimalistično reduciran videz modela VISION 7S. Konceptno vozilo je poleg tega prva ŠKODA, ki ima matirano zunanjo barvo.

 



Notranjost, primerna za vsako priložnost

Kot je značilno za znamko ŠKODA, notranjost modela VISION 7S do sedmim osebam nudi veliko prostora ter jim hkrati daje občutek varnosti in prijetnega zavetja. Notranjost je zasnovana simetrično in vsem potnikom v enaki meri daje občutek prostornosti. Zgodnji rob kombiniranega instrumenta se nadaljuje v vratne obloge in tako zaokroža oblikovno zasnovo, ki zaobjema potniško kabino in daje občutek varnosti. Široka, vodoravna armaturna plošča se razteza do vrat, kar še povečuje občutek prostornosti. 

 



Dve konfiguraciji notranjosti: za vožnjo in sprostitev 

VISION 7S svojim potnikom omogoča dve različni konfiguraciji notranjosti. Vrtljivi, osrednji zaslon na dotik in pomični elementi poskrbijo za ustrezen ambient v različnih situacijah: za vožnjo ali sprostitev. Med vožnjo so vsi upravljalni elementi v svojem idealnem položaju vozniku zlahka dosegljivi, osrednji, 14,6-palčni zaslon na dotik pa je za udobno upravljanje in pregledno predstavitev informacij nameščen navpično. Med polnjenjem ali običajnimi postanki pa je s pritiskom na tipko na sredinski konzoli mogoče aktivirati način za sprostitev. Notranjost se preobrazi v elegantno sinhroniziranem gibanju: volan in armaturna plošča se pomakneta naprej, stran od voznika in sovoznika, da tako nastane več prostora. Sprednja sedeža se zavrtita navznoter in se nagneta nazaj - to ustvari bolj prijeten sedežni položaj in hkrati potnikom na zadnjih sedežih omogoča prost pogled na zaslon. Tudi sedeži v zadnjem delu se nagnejo nazaj. Tako lahko vsi potniki uživajo v bolj udobnem sedežnem položaju in boljšem pogledu na zaslon, ki ga je za optimalni prikaz zabavnih vsebin mogoče zasukati v vodoravni položaj.

 



Nov koncept za intuitivno upravljanje sistema HMI in 2 načina: za vožnjo in sprostitev

S študijo VISION 7S je Škodina oblikovalska ekipa popolnoma prenovila sistem HMI (angl. Human Machine Interface oz. vmesnik človek-stroj) v vozilu, pri čemer so se osredotočili na popolno ravnovesje med haptičnimi (ročnimi) in virtualnimi (zaslonskimi) upravljalnimi elementi. Pri zasnovi so sledili cilju poenostavitve uporabniške izkušnje. Upravljalni elementi so intuitivni, tako da lahko voznik vedno preprosto najde in uporabi iskano funkcijo.

V načinu za vožnjo sta vozniku na voljo napreden projicirni sistem s tehnologijo obogatene resničnosti, kjer najde zase najpomembnejše informacije, in digitalni 8,8-palčni zaslon kombiniranega instrumenta za preostale informacije.

Popolnoma novo zasnovan je volan z dvema masivnima krakoma na položajih 12. in 6. ure. Novi napis ŠKODA je nameščen na sredino. Volanski obroč je na zgornji in spodnji strani raven ter tako omogoča prost pogled na 8,8-palčni digitalni zaslon kombiniranega instrumenta. Za najpomembnejše vozne funkcije so na voljo ločeni haptični vrtljivi regulatorji, ki imajo za boljšo orientacijo poudarke v bleščeče oranžni barvi. V načinu za sprostitev lahko voznik bolj zapletene funkcije upravlja preko integrirane sledilne ploščice na spodnjem kraku.

Na sredini notranjosti prevladuje 14,6-palca veliki, vrtljivi zaslon - to je največji zaslon, ki je bil kadarkoli vgrajen v vozilo znamke ŠKODA. V načinu za vožnjo je zaslon usmerjen navpično, da omogoča popolno razporeditev informacij. Zgornji del zaslona je pri tem predviden za pomembne vizualne vsebine, kot so prikazi zemljevida in navigacijski napotki. Spodnji del pa je udobno dosegljiv in ga je mogoče preprosto upravljati, k čemur prispeva tudi ergonomsko nameščen naslon za roko na zgornjem robu sredinske konzole. Uporabnik lahko obseg informacij preprosto prilagodi s potegom po zaslonu navzgor ali navzdol. Menijski gradnik pa lahko z gibom navzgor ali navzdol uporabi za izbiro različnih funkcij. Tako lahko na primer sliko kamere za nadzor dojenčka namesti na poljubno mesto na uporabniško določenem območju. Preostalo območje pa lahko uporabi npr. za zemljevide v visoki ločljivosti. V načinu za sprostitev, predvsem pri vodoravni postavitvi zaslona, je aplikacije, ki jih je namestil uporabnik, mogoče uporabiti za ogled filmov ali igranje iger. Ko so sedeži nagnjeni nazaj, je zaradi velike razdalje do zaslona infotainment sistem mogoče upravljati tudi preko pametnega telefona.

 



Trije vrtljivi gumbi za najpreprostejše upravljanje

Novo zasnovana sredinska konzola je opremljena s šestimi dodatnimi tipkami, s katerimi ima voznik neposreden dostop do menijev Infotainment, Telefon, Nastavitve vozila, Navigacija in Aplikacije; funkcijo šeste tipke lahko uporabnik opredeli sam. Pod njimi so nameščena tri velika vrtljiva stikala. Zunanji služita upravljanju klimatske naprave, medtem ko sredinsko upravlja vsebino zaslona: uporabiti ga je mogoče za povečavo prikaza na zemljevidu, za pomikanje po seznamih itd. Pod tem sta dve tipki pa preklop med načinom za vožnjo in za sprostitev ter ločeno vrtljivo stikalo za glasnost. Tako kot upravljalni elementi na volanu so tudi tipke in vrtljivi gumbi za boljšo orientacijo opremljeni s poudarki v bleščeče oranžni barvi.

Pametne telefone je mogoče odložiti v sredinsko konzolo. Tam služijo kot vir glavnih informacij in individualizacije za celotni sistem ter jih je mogoče uporabiti tudi kot daljinsko sledilno ploščico. Na mestu jih zadržujejo magneti, zavarovani pa so deloma tako, da so prekriti s sredinskim naslonom za roke. V tem položaju je za popolno ergonomijo sredinski naslon mogoče v kombinaciji z naslonom pod zaslonom po potrebi uporabiti za podporo roke.

Potniki v drugi in tretji sedežni vrsti lahko svojo napravo z magnetom pritrdijo na naslonjalo sedeža pred seboj, da imajo tako najboljši pogled nanjo. Vratne obloge imajo interaktivne površine, pri katerih barvna svetloba sveti skozi tkanino; močna svetloba v bleščeče oranžni barvi na primer nakazuje na vratne kljuke, ki se skrivajo v spodnjem delu obloge, medtem ko modra ali rdeča svetloba ponazarja temperaturne spremembe na klimatski napravi. Po blagu je mogoče tudi pisati s prstom - na primer, če si želite narediti zapiske ali če želijo otroci kaj majhnega narisati.

 



Učinkovita zaščita za najmanjše sopotnike: otroški sedež na najvarnejšem položaju v vozilu

Inovativen je tudi položaj otroškega sedeža, ki se nahaja na najvarnejšem položaju v vozilu. Integriran je v nasprotni smeri vožnje v sredinsko konzolo, ki je podaljšana do zadnjih sedežev. Otrok je med vožnjo na ta način optimalno zaščiten, potniki v drugi vrsti pa imajo vedno popoln pregled nad njim. Opcijska kamera notranjosti v zadnjem delu stropa lahko prenaša videoposnetek otroka na osrednji zaslon infotainment sistema. Tako lahko imata tudi voznik in sovoznik svoje najmlajše potnike vedno pod nadzorom.

 



Dodatne 'simply clever' rešitve

Študija VISION 7S vključuje številne nove 'simply clever' rešitve: prezračevalne šobe na armaturni plošči delujejo v diskretnem difuznem načinu, dokler ni potrebno bolj neposredno prezračevanje; s pritiskom na tipko se potem pomaknejo navzgor in po želji dovajajo usmerjen tok zraka. Pod lebdečo sredinsko konzolo lahko potniki najdejo magnetne površine, na katere lahko varno pritrdijo Škodine kovinske steklenice za pijače ali komplet prve pomoči. Oprema modela VISION 7S vključuje tudi praktične nahrbtnike, ki jih je mogoče z magnetom pritrditi na naslonjala sedežev in jih vzeti s seboj na izlet. Veliko panoramsko stekleno strešno okno preplavlja notranjost modela VISION 7S s svetlobo. Pred osrednjim zaslonom v armaturni plošči je velik kristal, ki z različnimi barvami prikazuje status baterije in napolnjenosti vozila VISION 7S. Dobro je viden tudi od zunaj.

 



Trajnostni materiali in ambientna osvetlitev

Celotna notranja oprema je izdelana iz trajnostnih, vzdržljivih materialov. Zgornji del armaturne plošče in vrat je izdelan iz temnega umetnega usnja, obroblja pa ga posredna ambientna osvetlitev, ki poudarja oblikovno zasnovo, ki simetrično zaobjema potniško kabino in potnikom daje občutek prijetnega zavetja. Spodnji deli npr. armaturne plošče in vratni nasloni za roke so oblečeni v svetlejše umetno usnje, ki povzema zeleno zunanjo barvo Explorer, z neposredno ambientno osvetlitvijo pa pride še bolj do izraza. V območju manjkajočega B-stebrička, kjer se stikajo vrata s protismernim odpiranjem, je spodnji del vratne obloge potegnjen poševno navzgor in se zaključi s kristalom tako na sprednjih kot na zadnjih vratih. Ti kristali na primer pri vstopanju z neprekinjeno belo svetlobo kažejo pot v vozilo ali pri odprtih vratih z rdečo svetlobo opozarjajo na približujoče se vozilo ali kolesarja. Sredinski del vratnih oblog je oblečen v črno tkanino, ki je izdelana iz recikliranih poliestrskih vlaken. Reciklirana tkanina je uporabljena tudi na sredinskih delih sedežev in na armaturni plošči. Dizajn notranjosti zaokrožajo edinstveni okrasni šivi v obliki črke X, ki poudarjajo SUV‑jevski značaj.

Prvič pri znamki ŠKODA so tradicionalni dekorativni kromirani elementi zamenjani z edinstvenim matiranim lakom. Vsi funkcionalni elementi, kot so gumbi, varnostni pasovi, komplet prve pomoči itd., so poudarjeni z izrazito bleščečo oranžno barvo.

 


 

Trajnostni koncept se razteza tudi do tal in prtljažnika, ki sta v celoti izdelana iz recikliranih starih pnevmatik. Ta posebni material je odporen proti praskam, preprosto ga je čistiti, poleg tega pa poudarja tako terenski značaj vozila kot njegovo visoko funkcionalnost in družinam prijazno zasnovo.

 

PR in foto: Škoda