Evropska čebelarska zveza (EBA) je na Janusza Wojciechowskega, komisarja Evropske unije (EU) za kmetijstvo in razvoj podeželja, naslovila pismo s predlogi in pojasnili ter prosila za sestanek glede vseevropske težave s ponarejenim medom. Komisar je pristal na današnji sestanek, ki je potekal prek spleta.

Evropska čebelarska zveza (EBA) je na Janusza Wojciechowskega, komisarja Evropske unije (EU) za kmetijstvo in razvoj podeželja, naslovila pismo s predlogi in pojasnili ter prosila za sestanek glede vseevropske težave s ponarejenim medom. Komisar je pristal na današnji sestanek, ki je potekal prek spleta.

Poleg komisarja so se srečanja udeležili Andreas Schneider, vodja komisarjevega kabineta, Kamil Ochmanski, namestnik vodje kabineta, Carlos Martin Ovilo in Marina Hadjiyanni, predstavnika DG AGRI ter Diane Spiteri, predstavnica administracije Evropske komisije.

Srečanja sta se udeležila predstavnika EBA in sicer Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) (kot predstavnik članic EBA v EU in g. Rodoljub Živadinović, predsednik Zveze čebelarskih organizacij Srbije (kot predstavnik članic EBA izven EU).

Predsednik Zveze čebelarskih organizacij Srbije se je komisarju najprej zahvalil za organizacijo sestanka in nato prepustil besedo predsedniku ČZS, ki je pojasnil glavne cilje EBA in posebej izpostavil predloge, da je potrebno ukrepati na področju ponarejenega medu v Evropi in vzpostaviti enotno metodologijo za ugotavljanje pristnosti medu po celotnem geografskem območju Evrope. Komisar je najprej povedal, da je Evropska komisija v letih 2021 in 2022 opravila pregled kakovosti medu na trgu in pri 46 % vzorcev medu ugotovila sum na ponarejenost kar pomeni, da med vsebuje sladkorje tujega izvora. Zato so dali navodilo državam članicam EU, naj okrepijo nadzor nad kakovostjo in pristnostjo uvoženega medu. Vendar čebelarji ugotavljajo, da se je le redko katera država resno lotila te naloge, saj so na vseh trgih prisotni medovi vprašljivega porekla in kakovosti. Komisar je podprl in še posebej pohvalil predlog o vzpostavitvi enotne metodologije za ugotavljanje pristnosti medu ter obljubil, da bo delal na tem, čeprav to ni v njegovi pristojnosti. Za analize na trgu je pristojen komisar za zdravje in varno hrano, s katerim se bo v najkrajšem možnem času pogovoril o poenoteni metodologiji in izboljšanju kakovosti kontrole medu. Poudaril je, da ta predlog jemlje skrajno resno in da bo glede tega hitro ukrepal. Povedal je, da bo od 15. septembra v EU možno uvoziti le med preverjenih ponudnikov z jasno navedenim poreklom in sledljivostjo. Dodal je, da je podan tudi predlog o uvedbi kvote za uvoz medu v EU.

Poudaril je, da se EU popolnoma zaveda pomena čebelarstva, ne le zaradi pridelave medu, temveč tudi zaradi opraševalnega servisa čebel, zato je EU nedavno namenski proračun za čebelarstvo povečala s 40 na 60 milijonov evrov. Enak delež dodajo države članice, kar pomeni, da je trenutno skupni proračun za čebelarstvo v EU 120 milijonov evrov.
Predsednik Zveze čebelarskih organizacij Srbije se je na koncu zahvalil za podporo našim predlogom in poudaril, da je zelo pomembno ne samo določiti metodologijo za ugotavljanje pristnosti medu, ampak to tudi operativno opredeliti. To pomeni, da mora vzorčenje medu potekati že na mejah EU in da se ta med ne sme predelovati ali polniti, dokler ni opravljena analiza pristnosti, saj je na tem področju trenutno veliko zlorab. Opozoril je, da se nekatere države na ozemlju Evrope izrablja za ponovni izvoz-uvoz večinoma nepristnega medu iz tretjih držav v države članice EU, kar pa ni navedeno na deklaracijah. Komisar je dejal, da bo to opozorilo upošteval.

Janusz Wojciechowski je bil zelo vesel srečanja s predstavniki EBA, dejal je, da nas podpira pri naših prizadevanjih in da je zelo zadovoljen, da je od nas prejel odlične konkretne predloge. Odobril je, da EBA poročilo o obravnavanih temah na sestanku javno objavi in predstavi medijem.

EBA se zahvaljuje evropskemu komisarju za kmetijstvo in razvoj podeželja za konstruktivno srečanje, kjer je pokazal ne le odlično poznavanje čebelarstva, ampak tudi vso podporo ključnim predlogom EBA.

VIR: ČZS