Nekaterim kraljicam, ki so v pretežno moškem svetu veljale le za stranske figure, je v zgodovini uspelo pridobiti izjemno moč. Kraljice, ki so spremenile svet, nova šestdelna serija, ki bo na programu Viasat History premierno prikazana 12. decembra ob 21.00, opisuje šestih takšnih kraljic

Ljubljana, 5. december 2023 - Nekaterim kraljicam, ki so v pretežno moškem svetu veljale le za stranske figure, je v zgodovini uspelo pridobiti izjemno moč. Kraljice, ki so spremenile svet, nova šestdelna serija, ki bo na programu Viasat History premierno prikazana 12. decembra ob 21.00, opisuje šestih takšnih kraljic. Serija prikaže, kaj je vodilo te ženske, način, na katerega so uveljavljale svojo moč in čase, v katerih so vladale. V tem članku pa vam razkrivamo zanimiva dejstva o vsaki izmed teh šestih kraljic.

1. Elizabeta I., deviška kraljica, je imela več kot 3000 kosov garderobe. Angleška kraljica, ki je v 16. stoletju vladala več kot 45 let, je za oblačila porabila približno 10.000 funtov na leto, kar je osupljiva vsota, vendar so bila po besedah njenega zakladnika »oblačila njenega veličanstva kraljevska, ne predraga in ne preveč izstopajoča«. 

2. Britanska kraljica Ana je imela veliko vlogo pri razvoju angleške naklonjenosti pitju čaja. Kot zadnja monarhinja iz rodbine Stuart je združila Anglijo in Škotsko, poleg številnih drugih vrlin, ki jih je posedovala, pa je pripomogla tudi k širjenju kulture pitja čaja, ki je med Angleži razširjena še danes. 

3. Kraljica Viktorija je napisala 2500 besed na dan. Kraljica Viktorija, ki je v 19. stoletju vladala več kot 60 let, je zaradi svojih strogih moralnih načel že za časa svojega življenja veljala za nacionalni simbol. Imela je 9 otrok in 34 vnukov in vsi so se poročili v plemiške družine, zaradi česar se jo je oprijel vzdevek babica Evrope. 

4. Egipčanska faraonka Hačepsut je nosila umetno brado, da bi jo imeli za faraona. Hačepsut, ki je vladala pred 3500 leti, je na prestol sedla v času, ko so Egipt tradicionalno vodili moški. Po smrti svojega moža Tutmoza II. je nekaj časa vladala kot regentka, nato pa prevzela popolno oblast in se razglasila za faraonko. Potrudila se je tudi za ustrezen videz: oblačila se je v moška oblačila in nosila umetno brado. 

5. Eleonora Akvitanska je celo sodelovala v križarskih vojnah. Eleonora, ki je živela v 12. stoletju in je bila potomka enega najbogatejših veleposestnikov v Zahodni Evropi, je že kot najstnica pridobila ogromno bogastvo in vpliv. Bila je visoko izobražena in samostojna ženska. Kraljica je bila dvakrat – enkrat francoska, drugič angleška – in tako rada je bila v ospredju, da je svojega prvega moža Ludvika VII. s svojimi dvorjani in 300 vitezi spremljala na njegovih križarskih pohodih. 

6. Keltska kraljica Boudicca je skoraj porazila rimsko vojsko. Rimljani so leta 43 n. št. izvedli invazijo na Britanijo in keltski imperij spravili na kolena. Toda uporniška kraljica se je borila tudi potem, ko so njeno ljudstvo zasužnjili, jo javno bičali in posilili njene hčere. Boudicca je zbrala vojsko silovitih keltskih bojevnikov, vdrla v Colchester, rimsko prestolnico Britanije, in nato v London. Kelti so takrat pobili okrog 80.000 ljudi.

VIR: Grayling