Serija Vsa bitja, velika in majhna, priznana priredba, ki temelji na dragoceni kultni zbirki zgodb avtorja Jamesa Herriota, se vrača na program Epic Drama v težko pričakovani četrti sezoni.

Ljubljana, 7. november 2023 - Serija Vsa bitja, velika in majhna, priznana priredba, ki temelji na dragoceni kultni zbirki zgodb avtorja Jamesa Herriota, se vrača na program Epic Drama v težko pričakovani četrti sezoni. Nova sezona je bila pred kratkim premierno predvajana v Združenem kraljestvu in prejela odlične kritike. Časopis The Times jo je označil za »majhen odmerek televizijskega sonca«, The Telegraph pa je potrdil, da je »še vedno najlepši kraj v (fikcijski) Britaniji«. Gledalci so se na spletu navduševali nad prvo epizodo sezone: »#ACGAS je kot ogromna topla odeja. Tako sem vesel, da je spet nazaj.«, »Serija Vsa bitja, velika in majhna, predstavlja eno uro, v kateri so ljudje prijazni eden do drugega in se medsebojno podpirajo; in vsi potrebujemo več prijaznosti. Serija ogreje srce.«, »Prva epizoda nove serije je čudovita, smešna in ganljiva«. Nova šestdelna sezona bo na sporedu programa Epic Drama vsak torek ob 21.00, in sicer od 14. novembra dalje. Kmalu pa bo na vrsti tudi posebna božična epizoda.  

Četrta sezona priredbe Vsa bitja, velika in majhna se vrača v čudovite kraje Yorkshire Dales in nadaljuje z brezčasnimi zgodbami in prisrčnimi pripovedmi, ki se začnejo spomladi leta 1940, ko se za vse v hiši Skeldale obetajo spremembe. James in Helen se sprašujeta, kdaj bo pravi čas za ustvarjanje družine, ne da bi vedela, ali bo James vpoklican v RAF (Kraljevo aviacijo) ali ne. Vsi čutijo Tristanovo odsotnost, nihče pa ne tako kot Siegfried, ki v tem novem svetu drži pokonci tako rastoče gospodinjstvo kot sebe. Prijateljstvo med gospo Hall in Helen cveti, ko zreta v prihodnost, v hišo pa pride nov veterinarski pripravnik Richard Carmody, kar povzroči nove zaplete. 

V četrti sezoni Nicholas Ralph ponovno uprizarja mladega podeželskega veterinarja Jamesa Herriota, ki je zdaj srečno poročen s Helen Herriot, ki jo igra Rachel Shenton. Samuel West se vrača v vlogi Jamesovega muhastega in nepredvidljivega mentorja Siegfrieda Farnona, Anna Madeley kot gospa Hall, ljubljena matriarhinja hiše Skeldale, Will Thorp pa kot Gerald Hammond, očarljivi snubec gospe Hall. Patricia Hodge se ponovno pojavi v vlogi čudovito ekscentrične gospe Pumphrey, skupaj z njeno razvajeno pekinčanko Tricki. 

Ker je Tristan odsoten in služi v Kraljevem vojaškem veterinarskem korpusu, Siegfried in James v ordinacijo povabita nekaj dodatnih sodelavcev, ki jima pomagajo pri delu. Neve McIntosh (Shetland) se pridruži igralski zasedbi kot zelo učinkovita računovodkinja gospa Harbottle in James Anthony-Rose (Slow Horses, Pennyworth) kot študiozni, a nekako nesvetovljanski dodiplomski študent veterine Richard Carmody. V seriji je mogoče videti tudi pisano druščino kmetov, živali in meščanov, ki živijo v Yorkshiru v štiridesetih letih prejšnjega stoletja. 

Serija Vsa bitja, velika in majhna, je brezčasna klasika, ki jo obožujejo številne generacije. Knjige, ki se še vedno prodajajo, so s 60 milijoni prodanih izvodov postale globalni kulturni fenomen ter imajo zveste oboževalce po vsem svetu. Herriotov svet in duh, ki se osredotoča na skupnost in njen pomen v naših življenjih, je zelo pomembna protiutež izzivom sodobnosti in nas opominja, da smo zaradi pripadnosti skupnosti del nečesa večjega od nas samih.

VIR: Grayling