V okviru konference Global Green Destinations Days, ki te dni poteka v Atenah, je bilo sedem slovenskih destinacij nagrajenih za svoje trajnostne prakse

Ljubljana, 28. septembra 2022  V okviru konference Global Green Destinations Days, ki te dni poteka v Atenah, je bilo sedem  slovenskih destinacij nagrajenih za svoje trajnostne prakse: Jeruzalem, Ljubljana, Maribor, Miren Kras, Rogaška Slatina, Rogla Pohorje, Vipava. Destinacije so tudi nosilke znaka Slovenia Green, ki združuje vsa prizadevanja slovenskega turizma za trajnostni razvoj.

Konferenca Global Green Destinations Days , ki letos poteka med 26. in 29. septembrom v Atenah, povezuje strokovnjake za trajnostni razvoj, destinacijske menedžerje in turistične organizacije z namenom predstavitve dobrih praks in medsebojne izmenjave izkušenj. S tem želi podpreti vzajemno učenje ter odkriti praktična orodja in rešitve za bolj trajnostni turizem. Udeleženci konference tokrat spoznavajo tudi primere dobrih praks iz Slovenije, saj program konference soustvarjajo tudi slovenski udeleženci. Na okrogli mizi o nacionalnih programih za spodbujanje trajnosti v turizmu sta predstavila slovenski pristop k tej tematiki z vidika implementacije večkrat nagrajene Zelene sheme slovenskega turizma Slovenska turistična organizacija in Zavod Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace. Turizem Ljubljana pa bo na panelu Kultura & tradicija predstavil dobre prakse iz Ljubljane.
Vrh konference predstavlja srečanje Future of Tourism Coalition o prihodnosti turizma, ki bo v četrtek združil destinacije, skupnosti in potovalno industrijo v prizadevanjih za iskanje rešitev za podnebne ukrepe in večjo odpornost na podnebne spremembe.

Na seznam stotih najboljših trajnostnih praks na svetu Green Destinations Top 100 Stories se je uvrstilo sedem slovenskih destinacij: Miren Kras z znamko Krasna kuhinja, ki gostom v destinaciji pomaga prepoznavati vrhunsko lokalno gastronomijo; Maribor z novo VR izkušnjo v Hiši Stare trte in Ljubljana prav tako s projektom digitalizacije, in sicer Plečnikove kulturne dediščine. Destinacija Rogla Pohorje je izpostavljena zahvaljujoč prenovi Žičke kartuzije, Jeruzalem Slovenija pa zaradi izgradnje novih počivališč za avtodome, ki so v destinaciji primanjkovala. Z infrastrukturnim projektom je uspela tudi Rogaška Slatina, ki je prijavila izgradnjo novega nadhoda Sonce – ta vodi do P+R parkirišča in koles, zato bo izboljšal mobilnost v kraju. V Vipavi je bil nagrajen projekt Postani vinar za en dan, ki obiskovalcem omogoča pristno doživetje vinarske dediščine kraja.

»Čestitke vsem sedmim destinacijam za uvrstitev med Green Destinations Top 100 Stories. Destinacije z znakom kakovosti Slovenia Green se redno uvrščajo na seznam stotih najbolj trajnostnih destinacij sveta, kar potrjuje njihovo usmeritev v trajnostni turizem in nagrajuje vsa prizadevanja, ukrepe in aktivnosti za stalno izboljšavo. Ponosni smo, da je temu tako tudi letos, kar vedno znova potrjuje pravilnost naših odločitev v smeri trajnostnega, odgovornega in vključujočega razvoja slovenskega turizma. Destinacije po pridobitvi znaka Slovenia Green v sklopu Zelene sheme slovenskega turizma, ki jo upravljamo na Slovenski turistični organizaciji, letno poročajo o svojem napredku, uresničujejo ukrepe iz akcijskega načrta in opravijo ponovno certifikacijo na vsake tri leta. Na ta način STO spodbuja nenehno stremljenje k izboljšavam in napredku na področju trajnostnega upravljanja destinacij. Zelena shema je mednarodno primerljiva in temelji na več kot 100 kriterijih Green Destinations Standard,« je izpostavila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije. 


Več informacij je na voljo v medijskem središču STO .

PR: STO