Najnovejša jadrnica slovenskega podjetja za razvoj in proizvodnjo jadrnic Seascape je postala najbolj nagrajena jadrnica v navtični industriji. Model Beneteau First 36 je namreč osvojil tudi naziv evropske jadrnice leta 2023.

Podpeč, 13. februarja - Najnovejša jadrnica slovenskega podjetja za razvoj in proizvodnjo jadrnic Seascape je postala najbolj nagrajena jadrnica v navtični industriji. Model Beneteau First 36 je namreč osvojil tudi naziv evropske jadrnice leta 2023. Povpraševanje zato raste, podjetje je prejelo že 95 naročil s plačanim pologom.
 
Kot je na današnji novinarski konferenci na sedežu podjetja v Podpeči pojasnil direktor Seascapa Andraž Mihelin, jim je jadrnica predstavljala povsem nov izziv. "Pred tem smo namreč ustvarjali pod svojo blagovno znamko in na nišnem delu trga, kjer smo lahko rasli neovirani s konkurenco in stvari počeli po svoje. Po združitvi z Beneteaujem pa smo prevzeli odgovornost obuditi njihovo ikonično, 40-let staro linijo jadrnic First," je dejal.
To je zahtevalo veliko učenja ter iskanja najboljše kombinacije znanja in izkušenj obeh podjetij. "Ustvariti smo morali nekaj, na kar smo lahko mi kot Seascape ponosni, hkrati pa bodo to sprejeli tudi ljubitelji znamke Beneteau," je poudaril.
Francoska skupina Beneteau, ki izdeluje jadrnice, gliserje in jahte, je v lastništvo Seascapa vstopila leta 2018. Partnerstvo so pozneje preoblikovali, tako da ima v slovenskem podjetju zdaj manjšinski delež.
Beneteau First 36 je hitra potovalna jadrnica, kakršne so bile po Mihelinovih besedah pred 30 leti najbolj množičen tip jadrnic na morju. "Takšne jadrnice bi lahko primerjali s švicarskim nožem, saj zmorejo skoraj vse. Primerne so za regato, križarjenje ali pa zgolj kratko sprostitev po službi," je dejal.
Z leti je ta segment usahnil, saj so ga izpodrinile specializirane jadrnice. V Seascapu so zato želeli ustvariti jadrnico, ki bo kljub sodobni izvedbi večnamenska. "Ta barka je točno to. Verjamemo in zdaj lahko tudi dokažemo, da jadra enako dobro kot športne jadrnice, hkrati pa nudi dovolj notranje opreme in udobja, da je primerna tudi za križarjenja," je pojasnil.
Jadrnica je prejela več nagrad; med drugim je postala ameriška, francoska in angleška jadrnica leta. Največ vrat pa jim je po Mihelinovih besedah odprl naziv evropske jadrnice leta 2023, kar dokazuje tudi število naročil s plačanim pologom, ki je doseglo 95.
Podjetje je trenutno v fazi širitve, da bi doseglo proizvodno zmogljivost treh jadrnic mesečno. Pred časom so se preselili v nove prostore v Podpeči, s čimer so vsaj delno rešili prostorsko stisko.
Kot je pojasnil Luka Stepan iz družbe Sito, ki je sodelovala pri oblikovanju jadrnice, ima veliko zaslug za njen uspeh netehnološka inovacija. "Zelo dobro smo raziskali uporabniško bazo in temeljito preverili, ali obstajajo kupci za tak izdelek," je dejal.
Po besedah Matica Lenaršiča iz Seascapa so tržno raziskavo izvedli s podrobnimi intervjuji na treh celinah, saj so želje in potrebe jadralcev na vsaki celini drugačne. "Le z natančnim vpogledom v uporabniške izkušnje smo namreč lahko dosegli pravi oblikovalski uspeh," je dodal.

VIR: Krog STA